Deze meisjes vertrokken eerder naar Islamitische Staat

Twee Nederlandse meisjes van 15 en 16 jaar zijn afgelopen weekend aangehouden in Turkije. Volgens het Openbaar Ministerie wordt een ander meisje van 16 nog vermist. Ze zouden op weg zijn geweest naar Syrië, zeggen bronnen tegen de NOS.

Berichten dat jonge tienermeisjes naar Syrië willen vertrekken, zijn zeker niet nieuw. IS heeft al honderden meisjes uit het Westen gerekruteerd. Vaak via social media, waar IS erg actief op is.

In ruil voor hun Hijrah, hun verhuizing, wordt ze van alles beloofd. Er wordt voor ze gezorgd in een staat waarin ze zich niet hoeven schamen voor hun geloof. Eerder lanceerde IS een nieuwe site voor vrouwen, waar ze kunnen leren hoe ze de perfecte jihadbruid worden.

'Hier wacht je een grotere beloning'

Het bekendste voorbeeld is Aqsa Mahmood, een 20-jarig moslimmeisje uit Glasgow. Vorig jaar verdween ze met haar backpack, trouwde met een IS-strijder en werd een levende reclamezuil voor IS. Met haar westerse achtergrond is ze nu het gezicht voor de ronselpraktijken van Islamitische Staat.

Aqsa's ouders voelen zich verraden door hun dochter. "Alle ouders willen trots zijn op hun kinderen, maar helaas schamen we ons nu alleen maar", zei haar vader. Hij zegt dat als het met Aqsa kan gebeuren, het ook bij anderen kan. Want niets wees erop dat Aqsa zou radicaliseren.

Volgens haar vader had Aqsa een normaal leven. Ze studeerde radiologie, luisterde Coldplay en las Harry Potter. "Er is geen familielid of fundamentalistische imam die we kunnen beschuldigen. We hebben ons afgevraagd of we iets anders hadden kunnen doen, maar we vonden geen antwoord."

Hier worden we beloond voor de offers die we brengen voor onze Hijrah, zoals Ghanimah (verdeelde oorlogsbuit). Het geeft genoegen datgene te bezitten dat is afgenomen van de Kafir (ongelovigen), en persoonlijk door Allah aan jou is gegeven als gift. Denk aan koelkasten, magnetrons, milkshake-machines, schoonmaakproducten en een huis met gratis elektriciteit en water, gegeven door het kalifaat. Eenieder die zijn weelde achterlaat, zal voor worden gezorgd en wacht een zelfs GROTERE beloning in het al Akhira (hiernamaals)

Aqsa Mahmood op haar Tumblr-pagina

Ook via Twitter probeerde ze actief jihadisten te ronselen, maar dat account is verwijderd.

@JihadMatchmaker

Yusra Hussien, een meisje van 15 uit Londen, koos in september voor het kalifaat. Ze zou contact hebben gehad met @JihadMatchmaker. Daar worden moslims gekoppeld aan een huwelijkskandidaat in Syrië.

Ook Yusra's ouders merkten niets van de radicalisering van hun dochter. Ze hopen dat ze zich bedenkt en terug naar huis komt, maar inmiddels zijn er berichten dat ze getrouwd is.

NOS
Yusra Hussien

Even lunchen

De ouders van de Franse Sahra Mehinni van 18 merkten wel verandering bij hun dochter. Sahra wilde ineens gesluierd over straat en sloot zich op in haar kamer. In maart zei ze dat ze "even ging lunchen" met vrienden. Toen stond ze al op het vliegveld in Marseille om naar Istanbul te vliegen.

Zo nu en dan heeft Sahra nog contact met haar moeder, maar ze zou niet vrijuit kunnen spreken en ze zou tegen haar zin worden vastgehouden door IS.

Spijt

Dan zijn er nog Samra (17) en Sabina (15) uit Oostenrijk. Ze worden het uithangbord van IS genoemd. Ze vluchtten in april uit Wenen naar Raqqa in Syrië. Ze trouwden met strijders.

Interpol
Sabina Selimovic (l) en Samra Kesinovic

Samra zou spijt hebben en naar huis willen, maar dat lukt nog niet. Ontsnappen is moeilijk, want de meisjes zijn erg bekend.

Hun foto's zijn verspreid en staan op de site van Interpol. En niemand weet waar de meisjes nu zijn, dus kunnen ze niet uit het kalifaat gehaald worden.

Deel artikel: