NOS NieuwsAangepast

"Weens meisje vertrok naar IS, maar wil terug"

Sabina Selimovic (l) en Samra Kesinovic | Interpol

Het zijn de 'poster girls' van de Islamitische Staat: de 17-jarige Samra en de 15-jarige Sabina. De Oostenrijkse meisjes vluchtten in april dit jaar van Wenen naar de Syrische Raqqa, waar ze trouwden. Maar Samra heeft volgens bronnen van deze Oostenrijkse krant spijt en zou naar huis willen. De luchtbombardementen worden haar te veel.

De meisjes van Bosnische afkomst bezochten vaak een lokale moskee in Wenen, waar ze naar alle waarschijnlijkheid radicaliseerden. In april reisden ze af naar Syrië. In een brief aan hun familie schreven ze dat ze naar het Midden-Oosten waren vertrokken om "te vechten voor de islam" en bereid waren daarvoor te sterven. "We zien jullie in het paradijs", stond in de brief.

Getrouwd en zwanger?

Op Facebook doken al snel foto's van de meisjes op. Daarop waren ze te zien met kalasjnikovs, met strijders en in een trainingskamp voor jihadisten. Een van de meisjes schreef op Facebook dat ze beiden getrouwd waren met een jihadist. Ze zouden zwanger zijn, maar of dat echt waar is, is onduidelijk.

In de media wordt veel over de meisjes geschreven, maar het is onmogelijk te beoordelen of de berichten kloppen. Zo ging bijvoorbeeld vorige maand het gerucht dat een van de twee meisjes dood was, maar het lijkt erop dat dat niet waar is. Ook zouden de meisjes zwanger zijn.

Foto's van Samra | Interpol

Terugkeren wordt moeilijk

Het is nog maar de vraag of Samra terug kan. Volgens het ministerie van Binnenlandse Zaken zijn ze mogelijk te laat. "Als mensen eenmaal weg zijn is terugkeer bijna onmogelijk", zegt een woordvoerder.

Ontsnappen wordt bemoeilijkt door het feit dat de meisjes erg bekend zijn: hun foto's zijn wijdverspreid in de media en op de site van Interpol. Hulp van buitenaf is geen optie, ook omdat niet duidelijk is waar de meisjes nu zijn.

Verborgen camera

Eerder filmde een Franse vrouw het leven in Raqqa. De beelden geven een zeldzaam inkijkje in het leven in de stad:

The Guardian zette de 'posters girls' van IS op een rij. Het lijstje vind je hier.

Door: Anna

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl