De dag van: protesten Moskou en berging lichamen AirAsia

Het nieuws gemist vandaag? Lees deze selectie van NOS op 3 en je bent weer helemaal bij.

Protesten in Moskou

  • EPA
    Een demonstrant wordt tegengehouden door de politie
  • AFP
    De politie vormt een haag tegen de demonstranten
  • AFP
    Nog een betoger moet mee met de politie
  • EPA
    Een vrouw houdt een foto van Oleg Navalny omhoog tijdens de demonstratie
  • AFP
    De demonstratie was in de buurt van het Kremlin

In Moskou is geprotesteerd tegen de regering. Bij de protesten zijn meer dan 100 mensen opgepakt. De protesten braken uit nadat vanochtend de belangrijkste Russische oppositieleider Aleksej Navalny een voorwaardelijke celstraf en huisarrest kreeg opgelegd. Zijn broer is veroordeeld tot 3,5 jaar strafkamp. De twee waren aangeklaagd voor witwassen.

De demonstranten riepen leuzen als "Weg met Poetin", "Nieuwjaar zonder Poetin" en "Wij hebben de macht". De politie maakte na enkele uren een einde aan het protest.

Ondanks zijn huisarrest was Aleksej Navalny ook even bij de protesten aanwezig. Hij werd meteen al gearresteerd en weer naar huis gebracht.

Brokstukken en lichamen vermiste vliegtuig AirAsia gevonden

Reddingswerkers van de Indonesische marine hebben in de Javazee de eerste lichamen geborgen van de passagiers van het verdwenen vliegtuig van AirAsia. Ook drijven er wrakstukken van de Airbus, reddingsvesten en zuurstoftanks in het water.

De nabestaanden reageren geschokt op het nieuws

De directeur van AirAsia heeft in een tweet families van inzittenden van QZ 8501 gecondoleerd met hun verlies. "Woorden kunnen niet vatten hoe verschrikkelijk dit is", zegt Tony Hernandez.

Vuurwerk kopen over de grens

Veel mensen die in de grensstreek wonen, halen hun vuurwerk bij de oosterburen. De winkel die wij bezochten spreekt zelfs van 90 procent Nederlandse klanten in de dagen voor Oud en Nieuw. Het vuurwerk is er goedkoper en de regels zijn er minder streng.

Nederlanders kopen zoveel vuurwerk in België en Duitsland dat vuurwerkhandelaren in de grensstreek er last van hebben. Het scheelt soms een kwart van de omzet, zeggen ze.

Vuurwerkpistool: verboden in Nederland, te koop in Duitsland

Veel geldautomaten nog steeds leeg

Het personeel van geldtransporteur Brink's mag van de rechter doorgaan met actievoeren. Vooral Rabobank-automaten worden al dagen niet meer bijgevuld, omdat het personeel van Brink's boos is over honderden banen die verdwijnen. Brinks stapte naar de rechter om de staking te verbieden, omdat de actie de maatschappij zou ontwrichten. Maar de rechter is het daar niet mee eens.

Deel artikel: