Oleg Navalny

Wie is de broer van Aleksej Navalny?

Schaamt u zich niet? Waarom zet u hem in de gevangenis? Om mij nog harder te straffen?

Aleksej Navalny is duidelijk van slag, nadat de rechter niet hem maar zijn broer veroordeelde

De broers Navalny stonden vandaag terecht voor geldverduistering. Aleksej, Ruslands grootste Kremlincriticus, komt weg met een voorwaardelijke straf. Zijn broer Oleg moet voor 3,5 jaar naar een strafkamp. Wie is deze broer, die in berichten rond Aleksej vooral in bijzinnen wordt genoemd?

We vragen het aan Ruslandcorrespondent David-Jan Godfroid.

Wat heeft Oleg met deze zaak te maken?

"Tussen 2008 en 2012 werkte Oleg bij de Russische posterijen. Hij wordt er van beschuldigd dat hij in die positie gefraudeerd heeft met cosmeticatransporten van Yves Rocher. Maar over de rol van de broer en wat voor type hij is, wordt nauwelijks iets gepubliceerd."

Oleg (links) en Aleksej (rechts)

Hoe groot acht je de kans dat hij schuldig is?

"Ik sluit niet uit dat er strafbare feiten zijn gepleegd, maar het vervelende van de Russische rechtspraak is dat je dat nooit weet. Dat ze schuldig zijn verklaard, wil niet zeggen dat ze dat ook zijn. Maar je kan ook niet zeggen dat ze volledig onschuldig zijn en dat het een puur politiek proces is waar niks van deugt."

Waarom krijgt Oleg deze straf, en niet Aleksej?

"Dat is speculatie, maar er is wel het een en ander over te zeggen. Qua aanklacht is er geen verschil tussen de twee broers. De strafeis was tien jaar. Tegen allebei. En nu is er dit gekke verschil in vonnis. Daar kan je van alles bij bedenken. Bijvoorbeeld dat de Russische autoriteiten geen martelaar in een strafkamp willen hebben. De advocaat zei na afloop dat ze Aleksej niet harder kunnen pakken dan via zijn broer."

Dat Oleg onvoorwaardelijk krijgt is om de mensen rond Aleksej af te schrikken. Het is heel moeilijk voor Aleksej. Degene die deze beslissing heeft genomen, wist dat het heel moeilijk zou zijn voor zijn moraal. Ze wilden hem pijn doen.

Advocaat Navalny

Hoe zal de gevangenisstraf van zijn broer Aleksej raken?

"Hij zal zich daar denk ik niet door laten beïnvloeden. Hij heeft huisarrest. Mag geen internet gebruiken, of contact hebben met anderen. Hij zal vast zelf of via aanhang proberen door te gaan, maar het wordt hem lastig gemaakt."

Van alle mogelijke vonnissen, is dit de gemeenste.

Aleskej op ​Twitter

Deel artikel: