Cyberaanval op Noord-Korea? Of gewoon hele, hele grote storing?

Noord-Korea zou wel eens te maken kunnen hebben met een massale cyberaanval, meldt onder meer North Korea Tech. Volgens Dyn Research is de internetverbinding tussen Noord-Korea en de rest van de wereld nooit echt geweldig, maar de afgelopen 24 uur is er bijna geen verbinding te krijgen.

Het zou dus een verschrikkelijke off-day kunnen zijn, maar hoofd Internet van Dyn, Doug Madory, zegt dat hij niet eerder zo'n constante storing heeft meegemaakt. "Over het algemeen zijn er haperingen, maar geen continue verbindingsproblemen. Het zou me niet verbazen als er één of andere aanval gaande is."

De storing begon volgens hem vrijdag al. Dat werd in het weekend alleen maar erger, met als hoogtepunt (=dieptepunt) vandaag. "Het ziet eruit als een DDoS-aanval op hun routers."

In onderstaande graphic zie je de storingen van zondag op maandag, dat zijn de paarse strepen:

Het zou me niet verbazen als er één of andere aanval gaande is.

Doug Madory
Haperingen vandaag

Sony-hack

Meerdere types die het internet in de gaten houden, zeggen dat Noord-Korea vandaag een van de ergste internetstoringen in tijden heeft. Er is alleen geen bewijs voor een cyberaanval. Wel aanleiding. Na de hack op Sony beloofde president Obama een paar dagen geleden een "gepast antwoord". Volgens de FBI zit Noord-Korea achter de hack. Noord-Korea ontkent.

Ook heeft Amerika aan China gevraagd om aanvallen te blokkeren. Het Witte Huis wil vandaag in ieder geval niet reageren. Een woordvoerder zei alleen dat "sommige antwoorden zichtbaar zullen zijn, andere niet".

Vorig jaar beschuldigde Noord-Korea de VS nog van een cyberaanval.

De New York Times haalt CloudFlare aan, een internetbedrijf in San Francisco. Oprichter Matthew Prince zegt dat het internet in Noord-Korea maandagochtend inderdaad "toast" was. "Een groot aantal verbindingen was verdwenen, wat betekent dat het Noord-Koreaanse internetnetwerk weg is."

Dat kan nog steeds een storing of onderhoud zijn, maar volgens de experts had het dan niet zo lang geduurd. Wat ook kan: Noord-Korea bereidt zich voor op een aanval en haalt daarom de servers offline.

De Noord-Koreanen zelf zullen er in ieder geval niet veel last van hebben: die kunnen over het algemeen niet op het internet.

Deel artikel: