Dennis Weening wordt gewassen door zijn moeder Ditzo
NOS Op 3

"Even je armen omhoog, mooie tattoos", zegt de moeder van presentator Dennis Weening terwijl ze hem afsponst onder de douche. Het fragment komt niet uit de zoveelste reality tv-show, maar is een video die de aandacht wil vestigen op mensen die problemen krijgen als de zorgwet in 2015 verandert.

Weening probeert te ondergaan hoe het is als je moeder ineens weer voor je moet zorgen:

"Dit is echt heel raar. Wat denk je zelf. Ik word gewassen door mijn moeder", zegt Weening in een tweede video over leven met thuiszorg. Weening heeft mensen in zijn omgeving voor wie de nieuwe zorgwetten niet goed uitpakken en wil zo -samen met zorgverzekeraar- dit onderwerp aan de kaak stellen. 

Kwetsbaarste mensen

Vanaf 2015 zullen alleen de kwetsbaarste mensen nog in een instelling worden opgenomen. Het gaat dan bijvoorbeeld om demente ouderen, zwaar gehandicapten en mensen met een zeer ernstige psychiatrische stoornis. Er zal meer gevraagd worden van mensen in de directe omgeving van zieken die geen toegang hebben tot langdurige zorg.

Het is de bedoeling dat mensen zo lang mogelijk thuis blijven wonen, en dat mensen zelf meer zorgtaken op zich nemen. De overheid trekt wat meer geld uit voor mantelzorgers, maar volgens critici is dat niet de oplossing. Voor de naasten zou de last voor de verzorging van de zieke te zwaar zijn. Daarnaast is er professionele begeleiding nodig voor herstel, zeggen zij.

Anorexia en boulimia

In de YouTube-video's probeert Weening antwoorden te vinden op vragen als: Hoe is het om zorg nodig te hebben? Om afhankelijk te zijn van anderen? Of afscheid te moeten nemen van zorg die je niet kan missen?

In andere video's praat de presentator met een autistische jongen, en interviewt hij Ilsa die zowel anorexia als boulimia had. In de video Leven met een eetstoornis vertelt ze hoe het is om niet de passende behandeling te krijgen die je nodig hebt om beter te worden.

Er komen nog meer video's aan. Je vindt ze verzameld op de site van de zorgverzekeraar

STER reclame