Geen uitstel voor zorgwet
De Tweede Kamer gaat ermee akkoord dat vanaf volgend jaar alleen de kwetsbaarste mensen nog in een instelling worden opgenomen. Het gaat dan bijvoorbeeld om demente ouderen, zwaar gehandicapten en mensen met een zeer ernstige psychiatrische stoornis.
Zoals verwacht stemt de meerderheid van de Kamer in met de Wet langdurige zorg, een van de grote hervormingen van het kabinet. In elk geval SP en PVV zijn tegen. Zij vinden dat door de plannen van staatssecretaris Van Rijn te weinig mensen toegang hebben tot langdurige zorg.
D66 en GroenLinks willen een jaar uitstel, bleek vanavond tijdens een Kamerdebat, maar dat is volgens de staatssecretaris niet nodig. Het debat over de nieuwe zorgwet gaat waarschijnlijk in de week na Prinsjesdag verder.
Keuzevrijheid
Het persoonsgebonden budget voor mensen die hun zorg zelf regelen, wordt voor het eerst een wettelijk recht. Daarnaast komt er een tussenvorm voor mensen die zorg in natura krijgen en een budget voor zorg die ze zelf regelen.
PvdA, VVD , SP en D66 vroegen aan de staatssecretaris om er op te letten dat ook mensen in een instelling meer keuzevrijheid krijgen. Te veel zorginstellingen bieden een vast programma waarin weinig te kiezen valt, vindt de Kamer.
Bekostigingssysteem
CDA en ChristenUnie willen de nieuwe wet aangrijpen om ook een nieuw bekostigingssysteem in te voeren. Bij het zogeheten cliëntvolgend bekostigingssysteem krijgt een instelling geld per patiënt in plaats van een jaarbedrag, ongeacht het aantal bewoners.
Van Rijn vindt dit een interessante gedachte, omdat hij gelooft dat instellingen hierdoor een prikkel kunnen krijgen om meer aan de wensen van de cliënt te voldoen. Hij gaat hiermee experimenteren.
Kwaliteit
In het debat bleek dat de Kamer meer en betere afspraken wil over de kwaliteit. De zorgkantoren zouden moeten inkopen aan de hand van de tevredenheid van de cliënten. De VVD wil de concurrentie tussen zorginstellingen stimuleren door goede zorgaanbieders in het zonnetje te zetten.
Van Rijn belooft dat de nieuwe wet zal leiden tot meer maatwerk en ruimte voor eigen wensen. Bij het contracteren van een instelling wordt voortaan meegewogen hoe tevreden de bewoners zijn met hun leven in de instelling.
Overgangssituatie
Mensen die nu al in een instelling zitten, mogen daar levenslang blijven, ook als ze volgens de nieuwe normen nog thuis hadden kunnen wonen.
Het CIZ kijkt wie recht heeft op langdurige zorg. Hierbij wordt volgens Van Rijn geen rekening gehouden met de hulp van mantelzorgers. Dit om ongelijkheid te voorkomen. Het is de bedoeling dat mensen zo lang mogelijk thuis blijven wonen, maar het is niet zo dat mensen met een behulpzame omgeving minder rechten hebben dan mensen zonder vrienden en familie, aldus de staatssecretaris.