Over Nieuwsuur

Nieuwsuur wordt gemaakt door de taakomroepen NTR en NOS en brengt onafhankelijk, onpartijdig en ongebonden achtergronden bij het nieuws. Nieuwsuur onderzoekt, analyseert en is de hele dag door op verschillende platforms te vinden: via de website, sociale media en iedere avond om 21.30 uur op NPO 2.

Nieuwsuur plaatst het dagelijkse nieuws in perspectief en heeft veel aandacht voor eigen onderzoek. Vaste pijlers zijn verder de buitenlandberichtgeving en aandacht voor politiek, bestuur, economie en de achtergronden van de sport. Nieuwsuur heeft daarnaast bepalende mensen uit het nieuws in de studio, waar ze respectvol maar kritisch worden ondervraagd.

Het programma volgt de instituties kritisch, maar is via haar verslaggevers en correspondenten ook aanwezig in de straten en buurten van Nederland, Europa en de wereld. Nieuwsuur brengt, op televisie en het web, filmische reportages, maar ook bijzondere series, een prikkelend studiodebat of – interview en incidenteel uitzendingen vanaf locatie.

Nieuwsuur wordt uitgezonden sinds het televisieseizoen 2010/2011. De voorlopers waren NOS Laat en NOVA, waarin ook de VARA participeerde. Nieuwsuur wordt nu niet meer door ledengebonden omroepen gemaakt, maar door de publieke taakomroepen NTR en NOS, zoals vastgelegd in de Mediawet.

Hoofdredacteur van Nieuwsuur is Joost Oranje; adjunct hoofdredacteuren zijn Lotte Ragut en Judith Pennarts. De uitzendingen worden gepresenteerd door Mariëlle Tweebeeke en Jeroen Wollaars, Eelco Bosch van Rosenthal en Petra Grijzen zijn invalpresentator.

Nieuwsuur is er iedere dag om 21.30 op NPO 2. Op zaterdag en zondag zijn de uitzendingen korter. Nieuwsuur komt uit Studio 8 op het Mediapark, de grote nieuws- en actualiteitenstudio. Sinds december 2016 maken Nieuwsuur, het NOS Journaal en het Jeugdjournaal gebruik van één, volledig rond decor. Kenmerkend zijn de grote schermen die de presentatie ondersteunen om het nieuwsverhaal nóg beter te vertellen.

Op nieuwsuur.nl zijn uitzendingen terug te kijken en is er extra informatie te vinden, zoals documenten, meer beeldmateriaal of animaties. Ook is de journalistieke code te lezen, een richtlijn waarin beschreven wordt hoe Nieuwsuur journalistiek bedrijft. Nieuwsuur is bereikbaar via nieuwsuur@nieuwsuur.nl. Nieuwsuur valt tevens onder het werkterrein van de ombudsman van de NPO.

Lees hier de journalistieke code van Nieuwsuur

Nieuwsuur kijkt verder. Met nieuws, achtergronden en analyse. Hier en in de wereld om ons heen.