Over Nieuwsuur
Nieuwsuur wordt sinds 2010 gemaakt door de NTR en de NOS. Dat zijn de twee taakomroepen in het omroepbestel, die, anders dan alle andere omroepen, een wettelijke taak hebben. Voor de NOS is dat onder meer het verslaan van het dagelijkse nieuws; de NTR heeft het maken van de achtergronden bij het nieuws in haar taakpakket.
Nieuwsuur is dus een gezamenlijk programma dat onafhankelijk, onpartijdig en ongebonden nieuws en de achtergronden daarbij brengt. Daarbij heeft het programma een aantal pijlers.
Naast de verdieping bij het nieuws van de dag, legt Nieuwsuur veel prioriteit bij onderzoeksjournalistiek. De vinger achter de macht en uitzoeken wat anders verborgen zou blijven, zijn basisprincipes van de journalistiek zoals Nieuwsuur die bedrijft. Dat heeft in het verleden tot belangrijke onthullingen geleid, zoals de Teevendeal en verschillende baanbrekende onderzoeken in corona-tijd.
Nieuwsuur vindt het ook belangrijk om over de grenzen te kijken. Nederland is een klein land en in veel opzichten afhankelijk van het buitenland. Daarom is een brede blik onontbeerlijk en trekken Nieuwsuur-verslaggevers en -correspondenten veel Europa en de wereld in. Niet alleen als er nieuws is. Maar ook om te laten zien hoe andere landen omgaan met de uitdagingen van onze tijd.
In eigen land hebben we veel aandacht voor politiek en bestuur, de economie en cultuur. We belichten de instituties kritisch, maar verliezen de burgers niet uit het oog. Reportagerubrieken als ‘De Onderstroom’ of ‘Buiten het Binnenhof’ geven gewone burgers een stem, zoals onze Europacorrespondent op zoek gaat naar de mensen op het continent.
In de Nieuwsuur-studio ontvangen we dagelijks gasten in en om het nieuws. Zij worden kritisch, maar respectvol ondervraagd.
Nieuwsuur is lang niet meer alleen een tv-programma. Naast onze dagelijkse uitzendingen om 21.30 op NPO 2 zijn op onze site nieuwsuur.nl of NPO Start uitzendingen terug te kijken en is er extra informatie te vinden, zoals documenten, meer beeldmateriaal of animaties. De verhalen van Nieuwsuur zijn ook te lezen en te zien in de app van de NOS. Nieuwsuur is ook actief op sociale media, zoals Twitter en Facebook. Op YouTube en Instagram worden speciale verhalen gemaakt voor deze platforms. Zo bereikt Nieuwsuur een breed publiek van alle leeftijdsgroepen.
We zijn blij als ons werk gewaardeerd wordt. Nieuwsuur heeft door de jaren heen veel journalistieke prijzen gewonnen en ontving in 2021 de Zilveren Nipkowschijf voor het beste tv programma. Maar natuurlijk staan we ook open voor kritiek. We geven graag uitleg over onze keuzes en zijn aanspreekbaar voor de ombudsman van de NPO. Dit is in onze journalistieke code te lezen, een richtlijn waarin beschreven wordt hoe Nieuwsuur journalistiek bedrijft.