Hoe Verenigd blijft het Koninkrijk na brexit?

De Britten hebben voor een brexit gekozen. Maar in hoeverre kunnen we spreken van 'de Britten'? Het waren vooral de inwoners van Engeland en Wales die voor het beëindigen van het EU-lidmaatschap hebben gestemd. Schotland en Noord-Ierland willen juist binnen de Europese Unie blijven.

Wat betekent dit voor de eenheid binnen het Verenigd Koninkrijk? En wat gaan de Schotten en Noord-Ieren nu doen?

Hoe Verenigd blijft het Koninkrijk na brexit?

Schotland wil blijven

In alle regio's in Schotland stemde donderdag een meerderheid voor bremain. Volgens de Schotse premier Nicola Sturgeon is het daarmee duidelijk dat de Schotten hun toekomst zien in de EU. Het is volgens haar democratisch gezien onacceptabel als Schotland tegen zijn wil in moet vertrekken uit de EU.

Schotland gaat daarom mogelijk opnieuw stemmen over onafhankelijkheid. Premier Sturgeon zegt dat er voorbereidingen worden getroffen voor een volksraadpleging. Zij was bij het referendum van twee jaar geleden een van de gezichten van het kamp dat voor onafhankelijkheid was.

In 2014 konden de Schotten zich uitspreken over onafhankelijkheid. Een meerderheid van 55 procent wilde toen binnen het Verenigd Koninkrijk blijven. Maar sindsdien is de steun voor de Schotse nationalistische partij SNP toegenomen.

EU-grens

Ook in Noord-Ierland stemde donderdag een meerderheid voor blijven in de EU: 56 procent. De Noord-Ierse nationalistische partij Sinn Féin riep gisteren dat de Britse overheid, door uit de EU te stappen, het recht heeft verloren op vertegenwoordiging van het gebied.

Net als in Schotland, is in Noord-Ierland het anti-VK sentiment groot. Eind vorige eeuw kwam er na decennia een einde aan het gewapende conflict met de Britten. De EU speelde op de achtergrond een belangrijke rol in de vredesonderhandelingen tussen de twee partijen. En net als de Schotten, profiteert Noord-Ierland van Europese subsidies.

De brexit kan onenigheid over de vraag waar Noord-Ierland bijhoort nieuw leven inblazen. Dat stelde de Europees parlementariër van de Sinn Féin-partij Martina Anderson al eerder in Nieuwsuur. Dat er door de brexit een duidelijke EU-grens over het Ierse eiland komt, draagt daar volgens Anderson aan bij.

'Brexit kan vredesproces in Noord-Ierland bedreigen'

"Een brexit heeft niet alleen economische gevolgen, maar ook politieke", zei de europarlementariër destijds. "Bij een brexitmoeten we misschien overwegen om op een andere manier verder te gaan. Mijn partij wil de bevolking van Noord-Ierland dan in een referendum vragen waar zij onderdeel van wil zijn: Ierland of het Verenigd Koninkrijk."

Tweede referendum?

Ondertussen gaan er ook stemmen op voor een tweede brexit-referendum. Rond 18.00 uur Nederlandse tijd was een online petitie voor een tweede referendum al meer dan 1,8 miljoen keer getekend.

De petitie werd vrijdag gestart door een groep tegenstanders van de brexit en haalde al snel 100.000 handtekeningen. Dat betekent dat het Britse parlement het referendumverzoek moet behandelen.

De initiatiefnemers vinden dat de opkomst bij het referendum van donderdag te laag is om te kunnen spreken van een duidelijke keuze. De opkomst was 72 procent en 52 procent van de uitgebrachte stemmen was voor een brexit.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl