De onvrede in de Verenigde Staten over het politiegeweld tegen zwarte Amerikanen is groot. De afgelopen dagen waren er verschillende protestacties, met leuzen als 'Zwarte levens tellen' en 'Ik krijg geen adem', een verwijzing naar de recente dood van Eric Garner die door een politieagent werd gewurgd.
Morgen gaan mensen in Washington en in andere Amerikaanse steden opnieuw de straat op voor een grootschalige nationale protestmars. Daarmee willen ze politici en lokale bestuurders onder druk zetten dat er echt iets moet veranderen.
Raciaal geweld
De Verenigde Staten kennen een lange traditie van protesten op rassengebied. Een belangrijk voorbeeld daarvan zijn de rassenrellen in Watts, een voorstad van Los Angeles. Die vormden een keerpunt in de burgerrechtenstrijd.
In augustus 1965 veroorzaakten zes dagen van raciaal geweld in Watts 34 doden. Ruim duizend mensen raakten gewond. Delen van de wijk werden met de grond gelijk gemaakt. De aanleiding was de gewelddadige arrestatie van een zwarte man, maar discriminatie en raciaal geweld waren de onderliggende redenen.
Onvrede
De straten van Watts veranderden in een oorlogsgebied, waar hevig werd gevochten tussen deelnemers aan de rellen en de politie. Er vielen in totaal 34 doden en meer dan duizend gewonden.
Het was de eerste keer dat zwarte Amerikanen uit onvrede met hun bestaan in het getto hun eigen buurt vernielden. Een praktijk die ook dit jaar weer in het nieuws is met de rellen en plunderingen in Ferguson, een buitenwijk van St. Louis.
Watts is sindsdien een symbool voor zelfdestructief gedrag van zwarten, voor blanke agenten die te hard optreden, voor de eeuwige kloof tussen beide rassen in Amerika.
Kloof
Toch betekenden de rellen in Watts uiteindelijk het begin van vooruitgang voor de zwarte gemeenschap. In de dertig jaar daarna vond een grote groei plaats wat betreft inkomsten, banen en onderwijs voor zwarte burgers.
Maar rond het nieuwe millennium kwam de vooruitgang tot stilstand. De kloof tussen blank en zwart werd weer breder, mede vanwege de economische crisis, en lijkt bijna weer terug bij af.