Het staat pas sinds januari op de lijst van verboden middelen, maar het lijkt nu al de beruchtste dopingstof van 2016 te worden: meldonium. Het middel is in Letland ontwikkeld als hartmedicijn, maar is geliefd bij sporters omdat het hun uithoudingsvermogen versterkt.
In Nieuwsuur vertellen directeur van de Nederlandse dopingautoriteit, Herman Ram, en bijzonder hoogleraar Geschiedenis van de Farmacie, Toine Pieters, over de opmars van meldonium.
Tennisster Maria Sjarapova maakte gisteren bekend dat ze gepakt is op gebruik van het middel. Sindsdien groeit de lijst met atleten snel. Zo werd vandaag bekend dat topschaatser Pavel Koelizjnikov en shorttracker Semen Jelistratov meldonium gebruikte. En werden door Russische media nog een aantal andere bekende sporters genoemd die verdacht worden.
Voordat Sjarapova bekende in de fout te zijn gegaan, werden atlete Abeba Aregawi, wielrenner Edouard Vorganov, kunstschaatsster Jekaterina Bobrova, een aantal Duitse worstelaars en twee Oekraïense biatleten al betrapt.
Oost-Europa
Het medicijn wordt vooral in Oost-Europa gebruikt. Een jaar geleden werd meldonium op een lijst gezet van middelen die door de Wereld Anti-Doping Agentschap (WADA) extra in de gaten worden gehouden.
Er was toen al het vermoeden dat steeds meer sporters het gebruikten als prestatiebevorderend middel. Een Duits onderzoek uit 2015 bevestigde dat: 17 procent van de Russische sporters had meldonium in hun lichaam.
Artsen in de Verenigde Staten en in veel West-Europese landen zoals Nederland mogen het middel niet voorschrijven, omdat het in die landen niet als medicijn is geregistreerd.
Maar via internet zijn de pillen eenvoudig te verkrijgen. Dopingdeskundigen denken dat er de komende weken nog meer dopingzaken naar buitenkomen. Veel sporters wisten niet dat meldonium sinds 1 januari op de dopinglijst staat. De sporters riskeren een schorsing. Daarnaast worden al hun resultaten van 2016 geschrapt.