De oorlog in Oost-Oekraïne, de annexatie van de Krim, de mogelijke betrokkenheid bij het neerhalen van vlucht MH17: Rusland is onder president Vladimir Poetin bijna dagelijks in het nieuws. De Koude Oorlog zou terug zijn, de NAVO noemt Rusland niet langer een partner, maar een tegenstander. En economische sancties worden over en weer ingesteld en aangescherpt.
In eigen land is Poetin populairder dan ooit. Hoe is dit te verklaren? En hoe kijken de Russen zelf naar het leiderschap van Vladimir Vladimirovitsj? Wat merken ze van de oorlog en de economische sancties?
Verslaggever Gert-Jan Dennekamp onderzoekt het in een vijfdelige serie voor Nieuwsuur. Hij reisde langs de Wolga van Moskou naar Volgograd. Vanavond de eerste aflevering.
Vaderlandsliefde
De economische crisis treft de Russen. Er is minder geld om op vakantie te gaan. Daardoor vieren steeds meer Russen vakantie in eigen land. Maar ze kiezen daar niet alleen voor omdat het voordeliger is, veel Russen doen het ook uit vaderlandsliefde.
Op de Oktober Revolutie, een schip uit 1959, spreekt Dennekamp met Russen die bewust kiezen voor vakantie in eigen land om zo de klap van de economische sancties te verzachten en hun leider Poetin te steunen. "Dit is geen gemakkelijk jaar voor ons land. Daarom gaan we niet naar het buitenland, maar naar Russische plaatsen", vertelt een vakantieganger.


Zijn vakantiebestemming is een politieke keuze geworden. Hij steunt zijn president en land, en wil dat op deze manier laten zien. "We zijn al vaak in het buitenland geweest en op zeecruises. En nu hadden we het gevoel dat we hier moesten zijn."
“In moeilijke tijden groeien we naar elkaar toe in Rusland. Dat komt van binnenuit.
In de Sovjet-tijd waren vakanties op deze boten populair. Toen steeds meer Russen op vakantie naar het buitenland gingen, raakte de Wolga-vloot in verval. Nu meer Russen in eigen land op vakantie gaan, stijgt het aantal boekingen. "In moeilijke tijden groeien we naar elkaar toe in Rusland. Dat komt van binnenuit."
Kabinet wil meer aandelen Air France-KLM: is dat verstandig?
Door nu opnieuw aandelen te kopen, blijft het belang van de Nederlandse staat in Air France KLM precies gelijk.
Vanavond op tv: Bemoeienis met OMT • Dreigend conflict rond Taiwan • Meer aandelen KLM: verstandig? • Meer Russische vluchtelingen
De uitzending van dinsdag 24 mei.
Politiechef over racisme: 'Voor recidivisten geen plek binnen het korps'
Die uitspraken doet korpschef Henk van Essen in Nieuwsuur naar aanleiding van de documentaire De blauwe familie, over racisme binnen het politiekorps.