Groeiende vraag naar sterkere xtc

Drugsgebruik tijdens het Amsterdam Dance Event heeft dit weekend aan drie mensen het leven gekost. Gebruikers willen steeds meer en steeds sterkere pillen, zeggen hulpverleners. Te gast zijn Charles Dorpmans, van verslavingszorginstelling Novadic Kentron en IC-arts Erik Jan van Lieshout, directeur ambulancedienst Amsterdam.

Groeiende vraag naar sterkere xtc

De laatste editie van het Amsterdam Dance Event werd er één met een zwarte rand: er zijn drie mensen overleden. Een vrouw van 41 uit Utrecht stierf na het slikken van xtc. De twee andere overleden bezoekers zijn een 21-jarige man uit Oude Wetering en een 33-jarige Serviër.

Flinke stijging

Erik Jan van Lieshout ziet de afgelopen tien jaar een flinke stijging in het aantal keren dat een ambulance moet uitrukken omdat iemand te veel alcohol heeft gebruikt, van twee- naar drieduizend keer per jaar.

Bij het gebruik van te veel drugs is er zelfs sprake van een verdubbeling, van zevenhonderd naar veertienhonderd keer per jaar. Omdat alcohol en drugs vaak samengaan, denkt Van Lieshout aan vierduizend drugs- en alcoholgerelateerde ambulance-inzetten per jaar.

Realistisch beleid

Het huidige zero tolerance-beleid is volgens D66-Kamerlid Vera Bergkamp weinig realistisch: "Mensen gebruiken nu eenmaal drugs op festivals, dus zorg nou voor een realistisch beleid dat veel meer gericht is op preventie en volksgezondheid," zegt ze in hetNOS Radio 1 Journaal.

Bergkamp wil dat bezoekers van festivals en feesten hun pillen kunnen laten testen, zoals dat in de jaren 90 kon. "Zo kon je de verkeerde pillen eruit halen," zegt Bergkamp. "Het is geen 100 procent veiligheid. Maar het is wel veiliger dan de huidige situatie."

Gedoogbeleid

Rond 2000 waren op veel feesten en festivals drugstesters te vinden. Zij onderzochten ter plekke of de drugs veilig waren. Die testen werden verboden door het eerste kabinet-Balkenende die het 'een pseudo-gedoogbeleid' noemde.

Om te weten of pillen veilig zijn, kunnen alleen het Trimbosinstituut, Jellinek, of vergelijkbare instanties de pillen testen. Maar die drempel is vaak hoog en kan het alleen tijdens kantooruren. Vorig jaar bleek ook dat de drugstestlaboratoria te kampen hadden met topdrukte en grote wachtrijen. Ook toen vielen er in korte tijd een aantal drugsdoden achter elkaar, waardoor de drukte toenam.

Normalisatie

De VVD ziet niets in het testen op feesten. "Wat niet realistisch is, is je neerleggen bij het feit dat pillen nu eenmaal bij dit soort feesten horen. Dan ga je voorbij aan de eigen verantwoordelijkheid van mensen en doe je mee aan de normalisatie van drugs", reageert Kamerlid Arno Rutte.

De drie doden tonen volgens Rutte maar weer eens aan wat voor rotzooi xtc is. "Het moet niet normaal zijn dat je pillen slikt op een feest. En we moeten dat al helemaal niet faciliteren met tests en, wat ook wel gezegd is, het uitdelen van gratis water."

  • ANP
    Drie mensen kwamen om tijdens het Amsterdam Dance Event
  • ANP
    ADE
  • ANP
    ADE
  • ANP
    ADE

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl