Hoe rammelt registratie bijbanen bij verschillende universiteiten?

Onderzoek naar de registratie van bijbanen van hoogleraren door universiteiten levert een wisselend beeld op van de naleving van de afspraken hierover. Kleinere universiteiten hebben de handel en wandel van hun hoogleraren beter geregistreerd dan grote universiteiten, blijkt uit onderzoek van Nieuwsuur.

Bij de Erasmus Universiteit in Rotterdam, de Universiteit Leiden en de Rijksuniversiteit Groningen troffen we veel fouten aan. Bij de laatstgenoemde bleek meer dan de helft van het bijbanenregister fouten en onvolledigheden te bevatten. Daarnaast bleken sommige hoogleraren met bijbanen onterecht niet in het register te staan.

De Rijksuniversiteit Groningen had - tegen de afspraken in - zelfs helemaal geen register van de hoogleraren die in het Groningse academische ziekenhuis UMC Groningen werken. Na vragen hierover van Nieuwsuur zijn medewerkers aan het werk gezet om dat alsnog aan te leggen.

Ook de Universiteit Utrecht had geen nevenfunctieregister. Van deze universiteit kregen wij de online profielen aangeleverd. Die bevatten alleen informatie over de bijbanen die de hoogleraren zelf op hun publieke pagina vermelden. De universiteit is na vragen hierover van de redactie alsnog een register gaan maken met informatie uit de personeelsdossiers.

Sommige universiteiten zeggen jaarlijks audits uit te voeren op de nevenwerkzaamheden van hoogleraren. De Tilburg University doet dit bijvoorbeeld. Bij deze universiteit was de registratie over het algemeen goed op orde.

Advertentie via Ster.nl