Joost Eerdmans en Laurens Dassen
Aangepast

Partijen Volt en JA21 kloppen op de deur van de Tweede Kamer. Dit is wat ze willen

De partijen Volt en JA21 staan er goed voor in de peilingen en kunnen waarschijnlijk rekenen op zetels in de Tweede Kamer. Waar de ene partij wordt geleid door een veteraan met een rechts-conservatief geluid, wordt de ander geleid door een nieuwkomer met een hyper-Europees, progressief programma. Wat willen lijsttrekkers Laurens Dassen (Volt) en Joost Eerdmans (JA21) precies?

Volt, de eerste pan-Europese partij

Volt presenteert zich als de eerste pan-Europese partij. Elke landelijke afdeling werkt bovenin samen via Volt Europa, een overkoepelend orgaan waarin de standpunten met elkaar synchroon worden gelegd.

Maar wat doe je als de Europese belangen in de knel komen met de Nederlandse? Dassen: "Het is interessant dat er altijd op de verschillen wordt ingezoomd. We moeten dat als Europa koesteren, maar we moeten ook zorgen dat we dat als Europa samen kunnen aanpakken. Ik spreek mensen in Italië, die willen ook iets doen aan klimaat. Ik spreek mensen uit Bulgarije, die wil ook een humaan migratiebeleid."

Hoewel Volt op Europees gebied samenwerkt, bestaan er wel degelijk verschillen in standpunten tussen nationale afdelingen. Zo is de Nederlandse Volt voor kernenergie, maar de Duitse tegen.

Dassen: "Dat ligt genuanceerder. We hebben duidelijker afspraken daarover gemaakt. De grote crisis is de klimaatcrisis. Wij willen alle opties op tafel, maar in Duitsland kijken ze anders naar kernenergie. We hebben binnen Volt afgesproken dat daar ruimte voor moet zijn in Europa."

Wat wil de nieuwe 'Europese' partij Volt?

JA21: Eerdmans' nieuwste poging voor een rechtse stem

Met zijn partij JA21 bouwde Joost Eerdmans in korte tijd een politieke lijst van de groep ontevreden leden van Forum voor Democratie die in november die partij verliet. Met lijstduwer Annabel Nanninga mikt hij op de rechts-conservatieve stem die behoefte heeft aan een politiek huis.

Anders dan collega Dassen is Eerdmans allesbehalve een nieuwkomer. Hij betrad de Tweede Kamer voor de LPF in 2002, had een lange carrière in de gemeentepolitiek van eerst Capelle aan den IJssel en daarna Rotterdam.

Wie het verkiezingsprogramma van JA21 naast dat van FvD legt, ziet voornamelijk overeenkomsten. Het belangrijkste verschilpunt is het coronavirus. Eerdmans: "Wij zeggen niet dat het niet bestaat of dat het maar een griepje is. Je moet de medische wetenschap serieus nemen. Tegelijkertijd hebben wij veel kritiek op de invloed die de maatregelen hebben op de economie en het onderwijs."

Eerdmans denkt dat hij ondanks het geringe aantal zetels dat hij kan verwachten in de Tweede Kamer toch invloed kan uitoefenen op het kabinet. "Wij kunnen ze naar rechts trekken, want wij hebben al acht zetels in de Eerste Kamer."

Joost Eerdmans richting Den Haag met JA21

Advertentie via Ster.nl