Campagne Thierry Baudet

Helft FvD-kiezers: 'Corona is ontwikkeld om burgers te onderdrukken'

De helft van de mensen die op Forum voor Democratie (FvD) willen stemmen, denkt dat het coronavirus bewust is ontwikkeld om burgers wereldwijd te onderdrukken. 51 procent denkt dat corona een biologisch wapen is dat in een laboratorium is gefabriceerd. Dat blijkt uit onderzoek van Ipsos, in opdracht van Nieuwsuur.

De opvattingen van FvD-kiezers over complottheoriën wijken behoorlijk af van die van de gemiddelde Nederlander en van stemmers op andere partijen. Ter vergelijking: onder alle Nederlanders gelooft 11 procent dat het virus bewust is ontwikkeld en 13 procent dat het een biologisch wapen is.

Harde kern

Volgens Ipsos-onderzoeker Sjoerd van Heck zijn de gematigde stemmers bij FvD verdwenen. "Het percentage complotdenkers is groter geworden. Omdat ze nu een kiezersgroep over hebben die hem no matter what trouw blijven. Dit is de harde kern die overblijft."

De lijsttrekker van FvD, Thierry Baudet, is een van de weinige politici die elke dag met een grote bus van stad naar stad reizen. Hij voert fysiek campagne en heeft het vooral over corona. In Urk schudde hij iedereen de hand, alsof er geen pandemie is.

Maar opvallend is dat corona niet het belangrijkste onderwerp is voor FvD-kiezers. Immigratie en asiel zou volgens 38 procent van de FvD-achterban het thema van de verkiezingen moeten zijn. Gevolgd door de gezondheidszorg (31 procent) en bestrijding van het coronavirus (28 procent).

FvD trekt relatief veel jonge kiezers aan (45 procent is tussen de 18 en 35 jaar). Van de achterban heeft 54 procent een opleiding van middelbaar niveau genoten. 57 procent wil zich niet tegen corona laten vaccineren en 31 procent vindt dat iedereen een vaccin moet weigeren, tegen 8 procent van alle Nederlanders.

Ipsos/Nieuwsuur Tweede Kamerverkiezingen 2021

We zouden allemaal het coronavaccin moeten weigeren
FvD 31 procent
Alle Nederlanders 8 procent
SGP 22 procent
PVV 19 procent
GroenLinks 6 procent
VVD 3 procent

Partijleider Baudet maakte zelf een opmerkelijke draai rondom het coronavirus. Een jaar geleden leek hij nog de grootste lobbyist voor mondkapjes. Hij wilde mondkapjes in de horeca en voor kappers. Nu noemt hij ze "mondluiers".

In Nieuwsuur zegt Baudet over zijn draai: "Heel snel werd me duidelijk dat corona minder gevaarlijk is dan we in mei dachten. Ik geloof in het diepst van mijn vezels dat we van de lockdown af moeten. Er is sprake van een globalistische machtsgreep."

Meer dan de helft van zijn kiezers (54 procent) denkt ook dat het dragen van mondkapjes kan leiden tot gezondheidsschade, soms zelfs tot kanker. Van de gemiddelde Nederlanders denkt 12 procent dat.

Advertentie via Ster.nl