Nieuwsuur
Nieuwsuur

Wim Cremers (65) heeft jaren in het leger gediend, maar woont nu tijdelijk in een daklozenopvang. Hij heeft niets meer. De kleding die hij draagt komt van het Leger des Heils en de paar meubels in zijn kamer zijn geleend. De verhoging van de pensioenleeftijd was de druppel voor Wim in een toch al moeilijke financiële situatie. Hij had zeven maanden geen enkel inkomen.

Eerder stoppen met werken is verplicht bij Defensie. Tot aan de leeftijd van 65 is er een speciale uitkering, daarna krijgen oud-militairen net als anderen AOW. Maar er zijn nooit maatregelen genomen toen de AOW-leeftijd omhoog ging. Toen Wim zijn defensie-uitkering verloor, raakte hij zijn woning kwijt.

​​Klik hier voor het verhaal van Wim Cremers.

Hoe gaat het met Nederland?

"Slecht. We moeten zo snel mogelijk een andere regering hebben. Hoe onze ouderen in Nederland behandeld worden is schandalig. Zo'n rijk land als Nederland en dan de ouderen zo behandelen is schandalig. Kijk in verpleeghuizen."

Begrijpt u nog iets van de politiek?

"Nee, de politiek is gek. Die zitten er alleen maar voor hun eigen hachje, die zitten te ouwehoeren in mijn ogen. Ik snap best dat die pensioenleeftijd omhoog moet naar 67. We hebben te maken met vergrijzing en krijgen straks steeds meer gepensioneerden. Maar als je zo'n maatregel neemt, neem die dan op een fatsoenlijke manier."

"Hetzelfde geldt voor de bezuinigingen. Ik ben er niet op tegen dat verzorgingstehuizen sluiten, maar dan moet je tegelijkertijd de thuiszorg verbeteren. En niet ook de thuiszorg afbreken. Dat is logisch toch, dat zijn communicerende vaten."

Politici denken niet meer na over de lange termijn?

Nee, die reageren alleen nog op de waan van de dag. Als ik maandag het nieuws zie, kan ik vertellen welke vragen er dinsdag bij het vragenuurtje worden gesteld. Er zijn ook integere politici, het zijn niet allemaal klootzakken. Maar dat zijn er maar een paar.

Op wie gaat u stemmen?

"Helaas moet ik wel stemmen, want anders is je stem niets waard. Ik wilde SP stemmen, die het hart op de goede plaats heeft. Maar die wordt altijd door alle partijen aan de kant gezet. Daarom denk ik nu GroenLinks, misschien. Die Klaver is wel een mannetje naar mijn hart, een beetje brutaal."

"Geert Wilders heeft dat ook. Hij doet het alleen niet op de goede manier, maar hij heeft wel gelijk. Hij heeft tien jaar geleden al voorspeld dat wij overspoeld zouden worden door islamieten en uiteindelijk niet meer de baas zijn in eigen land. Daar heeft hij hartstikke gelijk in. Want je kunt wel arme mensen opvangen omdat het oorlog is, maar die mensen gaan hier nooit meer weg. Die krijgen allemaal tien kinderen en wij hebben er allemaal één of twee."

"Als ik Geert Wilders met mijn stem kon helpen aan een meerderheid dan deed ik het meteen. Maar ik kan hem niet helpen aan een meerderheid. Zelfs als hij 40 of 45 zetels krijgt, zullen ze hem toch aan de kant laten staan."

Wat vindt u daarvan?

"Dat vind ik schandalig, dat is geen democratie. Als Wilders 45 zetels krijgt en ze laten hem aan de kant staan, is dat een misdaad. Dan kom ik in verzet en ga ik een mars organiseren tegen de regering."

"Je kunt van Wilders vinden wat je wilt, maar ga met die man in zee en ga met hem praten. Ga met hem het debat aan. Dan zal hij ook eens eindelijk verantwoordelijkheid moeten nemen in een regering."

"Dat is nodig, want nu roept hij via zijn tweets allerlei spreuken. Maar in de Kamer moet hij verantwoording afleggen, wetten aannemen en compromissen sluiten."

Buiten het Binnenhof: 'Schandalig hoe ze ouderen behandelen'

STER reclame