Aangepast

Nieuwe trend: eigen museum opzetten

Het lijkt haast een trend. Haaks op de bezuinigingen en fusies waar musea mee te kampen hebben, is er een stroom aan particuliere initiatieven voor het opzetten van een eigen museum. Zoals museum MORE van zakenman Hans Melchers, maar ook een mijnmuseum dat een 17-jarige jongen opzette in zijn ouderlijk huis.

Nederlandse kunstenaars

In mei 2015 opent Melchers de deuren van zijn Museum voor Modern Realisme (MORE) in Gorssel. In het museum komt onder meer de collectie te hangen die eerder eigendom was van DS/Art, een dochteronderneming van de voormalige DSB Bank. De collectie, die Melchers in 2011 aankocht, bevat meer dan duizend werken van Nederlandse kunstenaars als Charley Toorop, Jan Mankes en Pyke Koch.

Het museum krijgt een tweede vestiging in kasteel Huize Ruurlo, die eind 2015 open gaat. Hier zullen werken van Carel Willink worden tentoongesteld.

Caldic Collectie

Joop van Caldenborgh, eigenaar van chemieconcern Caldic en kunstverzamelaar, opent waarschijnlijk eind 2016 zijn Museum Voorlinden in Wassenaar. Daarin komt zijn Caldic Collectie te hangen, kunstwerken uit de 20e eeuw die hij gedurende veertig jaar bij elkaar verzamelde. Het gaat om schilderijen, beelden, collages en foto's.

Zowel Melchers als Van Caldenborgh nam voor de bouw van het museum een toparchitect in de arm. De gebouwen op zich zijn straks al een 'eyecatcher'. De mannen hebben hoge verwachtingen van de bezoekersaantallen.

Onzichtbaar

De redenen waarom men kiest voor de bouw van een eigen museum zijn uiteenlopend. Verzamelaars willen vaak niet dat hun collectie na schenking aan een museum een depot ingaat en onzichtbaar wordt. Dan tonen ze liever zelf hun kunst. Daarnaast hebben bestaande musea steeds minder middelen om grote schenkingen te beheren en in stand te houden.

Bureaucratisch

"Voor mij speelt ook de trage besluitvorming bij musea een rol", zegt Roy Simons, de 17-jarige directeur van 'Mijnmuseum De Beukel' in zijn ouderlijk huis. "Ik werk wel eens samen met andere musea en merk dan hoe bureaucratisch alles is en hoeveel er wordt vergaderd. In mijn eigen museum kan ik elk besluit per direct uitvoeren."

Mijnwerker

Zijn museum draait om de Limburgse mijnbouw. Simons begon met het verzamelen van mijnwerkersspullen nadat zijn opa hem uitgebreid vertelde over zijn vroegere leven als mijnwerker. Zijn verzameling begon met een beeldje van het nationaal mijnmonument, gekregen van zijn opa. Daarna volgden er meer spullen van familie en kennissen en later ging hij ook zelf op internet op zoek.

Inmiddels heeft hij heel wat attributen bij elkaar die laten zien hoe het er aan toe ging in de kolenmijnen in Limburg. Van afbouwhamers, stofmaskers en lampen, tot diploma's, foto's en kwartetspellen. Ze staan uitgestald in de kelder van zijn ouders. Geïnteresseerden kunnen er een rondleiding krijgen.

Openbaar depot

Directeur Sjarel Ex van Museum Boijmans van Beuningen in Rotterdam vertelt over zijn initiatief voor de bouw van het zogenaamde 'Collectiegebouw'. Het is een openbaar depot dat deels gehuurd kan worden door particuliere verzamelaars om hun collectie verantwoord te kunnen opslaan en tonen. Ex heeft al decennialang de wens om zoiets op te zetten. Het wachten is nog op de allerlaatste toezegging van de gemeente.

Vragen en/of opmerkingen? Mail: Bjorn.Elsebrock@Nieuwsuur.nl of Tonko.Dop@Nieuwsuur.nl

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl