Aangepast

Is route naar rampplek MH17 nog veilig?

In Oost-Oekraïne zijn gisteren medewerkers van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) onder vuur komen te liggen. Mortiergranaten sloegen in rond het konvooi van de OVSE bij het plaatsje Kirovskaya. Rudy Bouma is in het gebied en doet verslag.

Vuurlinie

Gewapend glas en het pantser van de auto redde de levens van de OVSE-medewerkers toen ze rond 21.00 uur 's avonds in de vuurlinie kwamen te liggen. Ze waren op een markt bezig met een onderzoek naar een eerdere mortieraanval. "Vervolgens hebben we 3,5 uur in onze auto's gezeten", zegt OVSE-waarnemer Alexander Hug. "We hebben minstens veertig mortiergranaten in de buurt gehoord."

Een auto was zo ernstig beschadigd geraakt, dat de waarnemers 'm moesten achterlaten. "Toen moesten we met z'n allen in één auto. Maar daarna zijn we weer veilig en goed aangekomen in Donetsk", aldus Hug. Hij had vandaag een gesprek over de aanval met rebellenleider Alexander Zahartsjenko, tevens premier van de zelfverklaarde Volksrepubliek Donetsk.

Doelwit?

Door wie de mortiergranaten zijn afgeschoten en of de OVSE'ers doelwit waren van de aanval is niet duidelijk. De strijdende partijen waren volgens de OVSE allebei op de hoogte van de positie van de medewerkers die op verkenning waren. Bij de rampplek van vlucht MH17 wordt al dagen hevig gevochten tussen het Oekraïense regeringsleger en pro-Russische separatisten

Vluchten

"De plek waar de OVSE gisteren werd getroffen is op 13 kilometer van de plek waar wij zaterdag onder vuur lagen en 14 kilometer van van de route van Donetsk naar de rampplek", zegt Rudy Bouma. Hij bezocht zaterdag de plek waar vlucht MH17 neerkwam en kwam midden in de vuurlinie te liggen. Hij moest vluchten voor mortiergranaten en werd met zijn team uiteindelijk door Oekraïense militairen in veiligheid gebracht.

Vragen en/of opmerkingen? Mail: Rudy.Bouma@Nieuwsuur.nl

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl