Aangepast

W.F. Hermans verfilmd: 'Beyond Sleep'

Het boek 'Nooit meer slapen' van W.F. Hermans wordt verfilmd. Verslaggever Ellen Brans reist naar het Noorse deel van Lapland en spreekt er met cast en crew. Daar worden nu de laatste opnamen gedraaid. Willem Otterspeer, de biograaf van Hermans vertelt over het belang van dit boek voor de Nederlandse literatuur.

Meesterwerk

Het boek van W.F. Hermans verscheen in 1966 en staat bekend als een meesterwerk. Het is een van de meest gelezen naoorlogse boeken. De afgelopen twintig jaar hebben verschillende scriptschrijvers en regisseurs het boek willen verfilmen, die projecten zijn allemaal gestrand.

Beyond Sleep

"In het verleden zijn er wel zes versies gemaakt, maar de film kwam er maar niet", vertelt regisseur Boudewijn Koole, bekend van de veelvuldig bekroonde jeugdfilm Kauwboy. "Ik heb geprobeerd om de rechten te krijgen via de zoon van Hermans. Zijn voorwaarde was dat de film voor een internationaal publiek werd gemaakt. Daarom kreeg deze film de Engelstalige titel 'Beyond Sleep'."

Noorwegen

Het verhaal gaat over de overlevingstocht van de jonge student geologie Alfred Issendorf. Hij gaat in het moerassige Noorwegen op zoek naar meteorieten. Met deze reis wil hij het werk van zijn vader voortzetten. Die is tijdens zijn eigen onderzoeksproject om het leven gekomen.

Het is een reis vol obstakels in een onherbergzaam gebied dat zo noordelijk gelegen is dat 's zomers de zon niet ondergaat. Hermans was zelf wetenschapper en reisde ook naar Noord-Zweden en Noord-Noorwegen, zijn eigen ervaringen zouden in dit boek zijn verwerkt.

Ingewikkeld

Volgens Willem Otterspeer, de biograaf van Hermans, is het verhaal moeilijk te vertalen naar een filmverhaal. "Ik ben enthousiast over het plan en erg benieuwd naar het resultaat. Vooral naar de verfilming van de vele sombere gedachtes van de hoofdpersoon, die zijn lastig te vertalen naar een filmverhaal."

Visuele poezië

De hoofdrol is voor Reinout Scholten van Aschat, verder spelen drie Noorse acteurs - sterren in eigen land - de bijrollen. Scholten van Aschat beaamt dat het verfilmen van het boek een uitdaging is. "Er is weinig actie en er zit weinig plot in het verhaal. Je kunt dit verhaal niet op een standaard manier verfilmen, het wordt een soort visuele poëzie."

De film verschijnt in het voorjaar van 2015. Het tweede deel van de biografie van W.F. Hermans, geschreven door Willem Otterspeer, verschijnt dit najaar.

Vragen of opmerkingen? Mail: Annephine.van.Uchelen@Nieuwsuur.nl en/of Ellen.Brans@Nieuwsuur.nl

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl