Aangepast

Plegen Israël en Hamas oorlogsmisdaden?

Het humanitaire bestand in de Gazastrook heeft maar een paar uur stand gehouden. Joegoslavië-tribunaal aanklager Geoffrey Nice denkt dat Israël en Hamas inmiddels beiden berecht zouden kunnen worden wegens oorlogsmisdaden. In Nieuwsuur reageert ook VN-woordvoerder Chris Gunness op de situatie.

72 uur

Even bestond er hoop op rust in de Gazastrook. Een humanitair bestand was onder grote internationale druk vanmorgen ingegaan en had 72 uur moeten duren. Maar al snel barstte het geweld weer in alle hevigheid los. Israël zegde het bestand vanochtend rond 11.00 op, vanwege Palestijnse beschietingen.

Schendingen

Beide partijen beschuldigden elkaar vrijwel direct al van schendingen van het bestand. De Israëlische premier Netanyahu zei dat opnieuw een bestand bruut is verbroken door Hamas en de terreurgroepen in de Gazastrook, terwijl zij zich aan het bestand verplicht hadden tegenover VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon en de Amerikaanse minister Kerry van Buitenlandse Zaken.

Ontvoering

De gevechtshandelingen concentreerden zich in en rondom Rafah, in het zuiden van de Gazastrook. Volgens Israëlische bronnen zou er bij de grenspost Kerem Shalom, circa 30 kilometer ten zuiden van de stad Gaza, "een ernstig incident" zijn geweest met Hamas-strijders. Het zou mede hebben geleid tot het mislukken van de wapenstilstand. Volgens het Israëlische leger is een Israëlische militair ontvoerd door Palestijnse strijders.

Sluiting grenspost

Onduidelijk is wie de vijandelijkheden als eerste heeft heropend. Feit is dat al na twee uur beschietingen werden gemeld in Rafah, waarbij aan Palestijnse kant vier doden zouden zijn gevallen. Israël besloot toen de grensovergang bij Rafah te sluiten. Via die grenspost zouden hulpgoederen en medicijnen de Gazastrook worden binnengebracht. Met de sluiting van die grenspost verviel het belangrijkste doel van het humanitaire bestand.

Huilen

Chris Gunness is woordvoerder voor de Verenigde Naties (UNRWA), die in Gaza een aantal scholen en schuilplaatsen beheert. Hij was zelf ook even nieuws toen hij gisteren huilde toen hij voor de tv-zender Al Jazeera de toestand ter plaatse beschreef. Vlak daarvoor waren er vijftien doden gevallen toen een VN-school was getroffen door Israëlisch granaatvuur. Gunness verloor al vijf collega's sinds de oorlog rond Gaza begon.

Rechter

Israël begon op 8 juli met luchtaanvallen op de Gazastrook en zette later grondtroepen in. De oorlog heeft aan ruim 1450 Palestijnen en meer dan 60 Israëliërs, vrijwel allemaal militairen, het leven gekost. Vorige week zei de Hoge Commissaris Mensenrechten van de Verenigde Naties, Navi Pillay, al dat alles erop wijst dat Israël met de aanvallen op de Gazastrook het internationaal recht schendt en oorlogsmisdaden pleegt.

Nieuwsuur spreekt over de kwestie met Sir Geoffrey Nice, een van de aanklagers van Slobodan Milosevic bij het Joegoslavië-tribunaal in Den Haag. Hij denkt dat Israël en Hamas beiden berecht zouden kunnen worden wegens oorlogsmisdaden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl