Aangepast

"Grootschalige dijkversterking nodig"

Om Nederland echt goed te beschermen tegen overstromingen zullen er tot 2050 op grote schaal dijken moeten worden verhoogd en versterkt, langs een groot aantal rivieren. Dit staat in het Deltaprogramma 2015 dat minister Schultz van Infrastructuur op Prinsjesdag presenteert. Nieuwsuur beschikt al over het plan.

Niet veilig genoeg

De dijken zijn veilig, maar nog lang niet veilig genoeg. Tot 2050, zo staat in het concept Deltaprogramma, zullen er miljarden extra moeten worden geïnvesteerd, vooral in dijkversterkingen. Dat is nodig door de klimaatverandering en de zeespiegelstijging.

Maar veel meer is het risico vergroot door de economische groei en de bevolkingstoename. Nederland blijft kwetsbaar voor overstromingen, staat in het concept Deltaprogramma: "Het beschermingsniveau verschilt binnen Nederland sterk en is in grote delen van het rivierengebied lager dan gewenst."

Dijkversterkingen

Er zijn zorgen over de vitale infrastructuur: "Vitale en kwetsbare functies zoals ziekenhuizen en energiecentrales, zijn over het algemeen niet bestand tegen overstromingen," staat in het rapport, dat is opgesteld onder verantwoordelijkheid van Deltacommissaris Wim Kuijken, de man die waakt over de Nederlandse dijken.

De belangrijkste maatregel uit het nog vertrouwelijke plan is het grootschalige dijkversterkingsprogramma: - rond de Drechtsteden zoals Dordrecht, in Zeeland en langs de kust van Friesland en Groningen. - langs de grote rivieren zullen veel dijken worden verhoogd, vooral langs de Maas en de Lek. - op een groot aantal plaatsen zullen de dijken worden versterkt, langs de Maas, de Waal en de IJssel. - langs de meest kwetsbare delen van de Waal, de Neder-Rijn en de Lek en delen van de IJssel zullen grote dijkversterkingen worden gerealiseerd.

"De veiligheid in Nederland zal 3 tot 5 maal groter worden en dat betekent dat waar je in het rivierengebied uitging van een overstroming van eens in de 1250 jaar dat straks eens in de 4000 of eens in de 5000 jaar wordt", zegt emeritus hoogleraar Han Vrijling van de TU Delft in Nieuwsuur.

Langs de kust

Nieuwe maatregelen rond de Noordzeekust zijn nu niet nodig, ondanks de klimaatverandering en het feit dat er ieder jaar een meter van de kust verloren gaat. Wel blijft het nodig om ieder jaar 12 miljoen m3 zand op te spuiten.

In het Deltaprogramma 2015 staan ook maatregelen om de rivieren te verruimen, zodat ze het water sneller af kunnen voeren naar zee. Ook moet de zoetwatersituatie worden verbeterd. Zo wordt voorgesteld om het waterpeil in het IJsselmeer te verhogen.

Lager risico

Als het Deltaprogramma in 2050 is uitgevoerd wordt het risico voor iedereen die achter de dijken of duinen woont, aanzienlijk kleiner. Dat komt door de veel strengere normen die worden voorgesteld.

"Het meest opmerkelijk is nu dat we elke Nederlander dezelfde veiligheid gaan geven. Dezelfde kans dat hij door een overstroming om het leven zal komen", zegt directeur Harm Albert Zanting directeur Water van Arcadis.

Vrijling: "Wat mij bij het lezen opvalt, is dat de veiligheid nog meer vergroot wordt om zo iedere Nederlander een minimum aan veiligheid te geven. Een kans van eens in de 100.000 jaar dat hij kan verdrinken. En daarboven op veel polders waar veel bedrijven staan en veel mensen wonen nog een extra tandje veiligheid te geven."

Vragen en/of opmerkingen? Mail: Karel.Ornstein@Nieuwsuur.nl en/of Guido.van.Ophoven@Nieuwsuur.nl

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl