1. Ga naar het menu
  2. Ga naar de inhoud
Aangepast

Europese wapens nog steeds naar Rusland

De EU bereidt nieuwe zwaardere sancties voor als Rusland de separatisten blijft steunen en bewapenen. Onder andere wordt er nu een wapenembargo voorbereid. Maar de meeste EU-landen zijn tot nu toe wapens blijven leveren aan Rusland, ook Nederland. Nieuwsuur spreekt met SIPRI-wapenhandelexpert Pieter Wezeman.

Oorlogsschepen

De meest opvallende wapendeal van dit moment, die internationaal veel aandacht krijgt, is het contract tussen Frankrijk en Rusland over de levering van twee Franse oorlogsschepen van het type Mistral. De toenmalige Franse president Nicolas Sarkozy sloot het contract in 2011, voor 1,2 miljard dollar. Zeker één schip zal gewoon aan Rusland worden geleverd, omdat die al is betaald. Er zijn al Russen in Frankrijk geweest om leren om te gaan met het schip.

Internationaal is er felle kritiek op Frankrijk. De VS is zwaar tegen het leveren van de schepen. En ook de Britse premier Cameron viel begin deze week scherp uit tegen het land. Hij noemde het ondenkbaar dat de Britten in de huidige omstandigheden oorlogsschepen aan Rusland zouden leveren.

Britse vergunningen

Maar ook Groot-Brittannië gaat niet helemaal vrijuit. In maart kondigde de toenmalige minister van Buitenlandse Zaken William Hague aan dat de Britten geen militaire goederen aan Rusland zouden verkopen. Nu blijkt dat maar weinig vergunningen voor wapenexport met Rusland worden ingetrokken. De parlementaire commissie voor controle op wapenexporten meldde dat er nog meer dan 250 licenties geldig zijn.

Moderne krijgsmacht

Sinds de oorlog in Georgië in 2008 streeft president Poetin naar een moderne krijgsmacht. Het Russische leger bleek in deze oorlog een tekort te hebben aan hoogwaardige technologische wapens. Het land heeft de afgelopen jaren in toenemende mate militaire technologie gekocht in het Westen, ook in Europa.

Database

Het Stockholm International Peace Research Institute (SIPRI) doet onderzoek naar de internationale wapenhandel en houdt ook een database bij. Daaruit blijkt dat Tsjechië, Italië en Frankrijk in de top-5 staan van landen die de afgelopen jaren de meeste wapens leverden aan Rusland. De grootste leverancier was paradoxaal genoeg Oekraïne. Zij leverden vooral transportvliegtuigen en vliegtuigmotoren.

Ook Nederland heeft wapens aan Rusland geleverd, maar op beperkte schaal. Uit het rapport over het Nederlandse wapenexportbeleid in 2013 blijkt dat Nederland voor 1,17 miljoen euro aan wapens heeft geëxporteerd naar Rusland.

Vragen en/of opmerkingen? Mail: Daniel.Heeringa@Nieuwsuur.nl

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl