Aangepast

Wie zijn deze mannen en wat willen ze?

In de 'Volksrepubliek' Donetsk lijken twee mannen het voor het zeggen te hebben. De zelf benoemde premier Alexander Borodai en Igor Strelkov, die de leiding heeft over de rebellen. Wat zijn dit voor mannen en wat willen ze? Nieuwsuur vraagt het Mark Galeotti, hoogleraar veiligheidskwesties en Ruslanddeskundige.

"Vogel viel"

Meteen nadat het vliegtuig van Malaysia Airlines naar beneden was gestort, plaatste Igor Strelkov een bericht op de Russische variant van Facebook dat de rebellen een transportvliegtuig hadden neergehaald. "De vogel viel. Woongebieden zijn niet getroffen. Burgers zijn niet gewond geraakt." Toen bekend werd dat het om een passagiersvliegtuig ging, verwijderde hij direct het bericht.

Geheime dienst

De echte naam van Strelkov is Igror Girkin, hij komt oorspronkelijk uit Moskou. Hij is een voormalig luitenant-kolonel van het Russische leger en was officier bij de geheime dienst. Zijn speciale opdracht was te voorkomen dat delen van de Russische federatie zich afscheidden van Moskou. Volgens Kiev en het westen werkt Strelkov nog steeds voor de Russische geheime dienst, maar keiharde bewijzen zijn er niet.

Strelkov was actief op de Krim, dat nu in Russische handen is. Ook voerde hij het commando in de Oekraïense stad Slavjansk, maar trok daar weg toen die stad werd teruggewonnen door Kiev. Vervolgens week hij uit naar Donetsk, waar zijn vriend Alexander Borodai nu 'premier' is.

Ultranationalist

Galeotti noemde Strelkov eerder in The New York Times "een karikatuur van het Poetin-tijdperk". Een oud-studiegenoot omschreef de separatisten-leider als een persoon die in het begin van de 20ste eeuw leeft. Hij is geobsedeerd met de militaire historische geschiedenis van Rusland. Strelkov is een reactionair en een ultranationalist. Eigenlijk wil hij terug naar de tijd waarin de tsaren het voor het zeggen hadden.

Adviseur

Ook Alexander Borodai komt oorspronkelijk uit Moskou. Hij woonde daar voor lange tijd en werkte voor een beleggingsfonds en de nationalistische krant Zavtra. In de jaren negentig zou hij met Igor Strelkov naar Transnistrië zijn afgereisd, die zich in 1991 eenzijdig onafhankelijk verklaarde van Moldavië. Hij werkte recent als adviseur van de nieuwe premier van de Krim, Sergej Aksjonov.

Zwarte dozen

Borodai doet vaak de woordvoering in de Volksrepubliek Donetsk, waarvan hij de zelfbenoemde premier is. Zo zei hij gisteren dat hij de twee zwarte dozen van de neergeschoten Boeing van Malaysia Airlines in handen heeft, terwijl hij zaterdag nog beweerde dat de separatisten de vluchtrecorders juist niet hadden. Volgens Borodai staan de zwarte dozen op zijn kantoor en zullen ze worden overhandigd aan de internationale luchtvaartautoriteiten.

Vragen en/of opmerkingen? Mail: Milena.Holdert@Nieuwsuur.nl

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl