Aangepast

MH17: wie gaat er over de rampplek?

De separatisten in het rampgebied hinderen het onderzoek naar de crash. Verslaggever Rudy Bouma doet verslag. Ook een gesprek met Michael Bociurkiw van het OVSE-team in Oekraïne, Huib Gorter van Malaysia Airlines en met Anne Applebaum, die Poetin verantwoordelijk houdt voor de crash. Ruslanddeskundige Hubert Smeets is te gast.

Nabestaanden

Huib Gorter, de Europese topman van Malaysia Airlines, heeft gezegd dat er voorlopig geen vlucht met nabestaanden naar de rampplek in Oekraïne vertrekt. "We hebben er vanochtend uitgebreid over gesproken en besloten dit niet te doen. Als je naar Kiev vliegt, gaat er acht uur overheen voordat je op de plaats van het ongeluk komt. Het is een oorlogsgebied, we willen niet dat de nabestaanden in gevaar worden gebracht", aldus Gorter.

Van een staakt-het-vuren, afgekondigd in de regio, komt voorlopig weinig terecht. Rebellen vechten nog steeds en het is voor iedereen lastig te bepalen welk gebied wel of niet veilig is.

Geen vrije toegang

Het aantal onderzoekers dat aan het werk wil rond de neergestorte Boeing groeit inmiddels gestaag. Naast de Nederlandse forensisch onderzoekers is er ook een Brits team dat naar Kiev is gestuurd. Twee Duitse deskundigen op het gebied van identificatie van lichamen zijn onderweg.

De OVSE wil graag waarnemers in het rampgebied hebben. Maar er is voor hen twee dagen na de ramp nog steeds geen vrije toegang verleend. De separatisten spreken tegen dat ze de waarnemers en onderzoeken hinderen of de toegang tot het rampgebied weigeren.

Invloed

Ondertussen dreigen de Europese leiders en president Obama met zware sancties als Rusland niets onderneemt dat de crisis in het oosten van Oekraïne normaliseert. De Duitse bondskanselier Merkel heeft de Russische president Poetin vandaag opnieuw opgeroepen om zijn invloed in Oost-Oekraïne te gebruiken.

Bewijsmateriaal

De Maleisische minister van Transport heeft een oproep gedaan om de rampplek in Oost-Oekraïne ongeschonden te laten zodat onderzoekers hun werk kunnen doen. Volgens de minister dreigt bewijsmateriaal verloren te gaan.

Lichamen

Gisteren werd duidelijk dat rebellen op de rampplek rondlopen en bijvoorbeeld spullen oppakken. De Oekraïense regering heeft hen beschuldigd dat ze vandaag 38 lichamen hebben meegenomen. Met hulp van Rusland zouden de rebellen bewijsmateriaal vernietigen.

Luchtvaartexperts

Aleksander Borodai, de zelfbenoemde premier van de 'Volksrepubliek Donetsk' zei vandaag dat de zwarte dozen nog niet zijn gevonden. Ook vindt hij dat de rebellen het recht hebben de lichamen weg te halen van de rampplek van MH17. "De lichamen van onschuldige mensen liggen hier in de hitte."

De rebellen zeggen dat de Oekraïense regering de aankomst van luchtvaartexperts vertraagt. Daarom hebben ze Rusland om hulp gevraagd.

Vragen of opmerkingen? Mail: Guido.van.Ophoven@Nieuwsuur.nl

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl