Aangepast

Dijsselbloem over ambities kabinet

Vanavond een terugblik op een bewogen politiek jaar en een vooruitblik naar de projecten die het kabinet nog wil realiseren. Te gast is PvdA-minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem, voorzitter van de eurogroep en nog steeds in de race voor een belangrijke post in Brussel.

Bezuiniging

Het politieke seizoen is voorbij. De Kamer is met reces. Er zijn miljarden bezuinigd en het begrotingstekort zakt inmiddels onder de Europese eis. Ook is een van de grootse hervormingen van dit kabinet, de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO), waarmee een bezuiniging van anderhalf miljard gepaard gaat, eergisteren goedgekeurd door de Eerste Kamer. Door de WMO zijn gemeenten vanaf volgend jaar verantwoordelijk voor veel zorgtaken.

Nog geen jaar geleden zag de toekomst er een stuk somberder uit voor het kabinet van VVD en PvdA. Veel plannen kregen te weinig steun in de Eerste Kamer waar de coalitiepartijen acht zetels tekort komen voor een meerderheid.

Gedoogpartners

Toch heeft het kabinet inmiddels de handen op elkaar gekregen voor bijna alle grote hervormingen die in het regeerakkoord zijn afgesproken. Steun van zowel de Tweede als Eerste Kamer. Grote hulp daarbij waren de verschillende afgesloten akkoorden met de drie informele gedoogpartners D66, ChristenUnie en SGP.

De belangrijkste opdracht voor het kabinet voor het nieuwe seizoen staat ook al vast: het scheppen van banen. De banenplannen zijn inmiddels niet van de lucht. Maar volgens de vakbonden is het nog niet genoeg. Vooral jongeren moeten aan het werk, zeggen de bonden.

Koelbloedig

De minister van Financiën is voor alle toekomstige plannen een belangrijke figuur in het kabinet. Dijsselbloem, politicus van het jaar 2013, slaat bruggen naar coalitiepartner VVD en is volgens Haagse journalisten intelligent, koelbloedig en evenwichtig.

Begrotingstsaar

Zijn politieke talenten zijn ook in Europa niet onopgemerkt gebleven. Op verschillende lijstjes staat prominent zijn naam. Brussel heeft veel waardering voor Dijsselbloem als tijdelijke voorzitter van de eurogroep. Zo klinkt zijn naam bijvoorbeeld in combinatie met het vaste voorzitterschap van de eurogroep, als die nieuwe functie er komt. Maar sommigen zien in hem ook de nieuwe Olli Rehn, oftewel de nieuwe 'begrotingstsaar' van Europa.

Voor de microfoons houdt Dijselbloem steeds de boot af en zegt hij dat hij al een baan heeft. Sterker nog, dat hij er twee heeft: één in Nederland en één in Brussel. "En dat bevalt goed."

Hobbel

Eind juni kwam hij voor de zekerheid nog wel even terug op een akkefietje dat hij met de Luxemburgse oud-premier Juncker had die inmiddels is gekozen als voorzitter van de Europese Commissie. Dijsselbloem had Juncker op televisie een verstokte roker en drinker genoemd.

Snel na die uitzending in januari had hij Juncker al excuses aangeboden voor de ongelukkige opmerking, zei Dijsselbloem in aanloop naar een Europese top. Hij benadrukte dat hij gewoon goed met Juncker zal blijven samenwerken, zoals hij dat in het verleden ook heeft gedaan. En daarmee is de hobbel al vast gladgestreken.

Opvolgen

Als Dijsselbloem een nieuwe functie krijgt, heeft de PvdA wel een probleem. Wie moet hem opvolgen als bruggenbouwer naar coalitiepartner VVD?

Vragen of opmerkingen? Mail: Ger.van.Westing@Nieuwsuur.nl

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl