Aangepast

Escalerend geweld in Israël

Drie vermoorde Israëlische tieners, een vermoorde Palestijnse tiener, een mishandelde Palestijns-Amerikaanse tiener en een stijgend aantal raketaanvallen. In de nasleep van het geweld tussen Israël en de Palestijnen vallen er steeds meer doden. Te gast zijn CIDI-directeur Esther Voet en documentairemaker Radi Suudi.

Kwaad bloed

De spanningen tussen Israël en Palestijnen zijn de laatste weken hoog opgelopen door de moord op drie Israëlische tieners en op een Palestijnse jongen. Ook aanhoudende raketbeschietingen vanuit de Gazastrook hebben in Israël kwaad bloed gezet.

De Israëlische politie heeft inmiddels zes verdachten aangehouden voor de moord op de ontvoerde Palestijnse jongen Mohammed Abu Khdair (16) die levend werd verbrand. Eén van de verdachten zou hebben bekend. Israëlische kranten melden dat de moord waarschijnlijk is gepleegd vanuit nationalistisch oogpunt.

Verdachten

Ook in de zaak van de drie vermoorde Israëlische tieners is gisteren een verdachte opgepakt: een inwoner van Hebron op de Westelijke Jordaanoever. Het huis van de verdachte is een paar dagen geleden door het leger met de grond gelijkgemaakt. Ze zijn nog op zoek naar twee andere Palestijnse verdachten, die al dagenlang worden vermist.

Wraak

De Palestijnse beweging Hamas heeft vandaag wraak gezworen voor de dood van zeven Hamas-leden door Israëlische luchtaanvallen. Volgens Hamas zal "de vijand een enorme prijs betalen". Volgens de beweging zijn de zeven mannen gedood in een tunnel. Elders werden bij een andere aanval nog twee leden van een andere groepering gedood.

Represaille

Het Israëlische leger voerde luchtaanvallen uit op veertien 'terroristische' locaties. De aanvallen waren volgens Israël een represaille voor de aanhoudende Palestijnse raket-aanvallen op het zuiden van Israël. Gisteren werden volgens het leger zeker 25 raketten vanuit de Gazastrook op Israël afgevuurd. Daarbij raakte een militair gewond.

Optreden

De spanningen lopen inmiddels zo hoog op dat de coalitiefractie in Israël uiteen is gevallen. De Israëlische partij Yisrael Beitenu splitst zich af van Likoed, de partij van premier Netanyahu, uit onvrede over Netanyahu's optreden tegen Hamas. Partijleider Lieberman zegt dat de meningsverschillen tussen hem en de premier over de aanpak van Hamas zo groot zijn, dat voortzetting van de alliantie onmogelijk is. Likoed en Yisrael Beitenu vormen één fractie in de Knesset, het Israëlische parlement. Daaraan komt nu een einde.

Harde hand

Netanyahu en Lieberman hebben al langer onenigheid over de aanpak van Hamas, in het bijzonder over de reactie op raketbeschietingen vanuit de Gazastrook. De ultranationalistische Lieberman ziet het liefst dat het Israëlische leger met harde hand ingrijpt. Netanyahu wil dat vooralsnog niet.

Vragen of opmerkingen? Mail: Guido.van.Ophoven@Nieuwsuur.nl

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl