Aangepast

Met een aandoening geen plaats

Scholen zitten niet te wachten op kinderen met een handicap, een chronische ziekte of een stoornis. Terwijl die kinderen per 1 augustus van dit jaar in het reguliere basisonderwijs terecht moeten kunnen, zo staat in de wet. Ouders zijn radeloos, maar scholen stribbelen tegen.

Signalen

'De kogel is door de kerk! Zoon ook op de tweede VO-school afgewezen. We hebben er in Nederland dus een thuiszitter bij.' Het is een voorbeeld van een bericht op de sociale media van een moeder die geen school kan vinden voor haar kind. Er zijn steeds meer signalen dat ouders van kinderen problemen hebben met de aanmelding.

Het gaat vooral om kinderen die van het het primair onderwijs overgaan naar het voortgezet onderwijs. Ouders krijgen onder andere te horen dat de wet Passend Onderwijs - die ervoor moet zorgen dat er voor ieder kind een passende plaats is binnen het onderwijs - pas op 1 augustus ingaat. Ouders willen hun kinderen aanmelden, maar de zomervakantie staat voor de deur en dan gaan de scholen dicht.

Op zoek

Nieuwsuur spreekt met Petra de Groot, moeder van twee kinderen. Haar zoon Daan heeft autisme. Haar zoon Thijs heeft PDD-NOS en is hoogbegaafd. De Autiklas, de autistenklas waar Daan nu nog in zit, wordt opgeheven. Thijs zat op een reguliere school, maar daar kunnen ze hem niet de ondersteuning bieden die hij nodig heeft. Beide jongens moeten nu op zoek naar een nieuwe school.

Moeder Petra is inmiddels gesprek met het samenwerkingsverband waar haar kinderen onder vallen, potentiële scholen én de leerplichtambtenaar, maar nog steeds zonder resultaat.

Bureaucratie

De zoons van Petra kunnen mogelijk naar een school in Amsterdam, maar dan vallen ze onder een ander samenwerkingsverband. De samenwerkingsverbanden moeten nog onderling uitzoeken of dat mogelijk is en dan is het nog afwachten of de school plaats heeft. Petra: "We zijn nu bezig om te kijken of er plaats is op die school en of ze daar ingeschreven kunnen worden. Maar ook daar loop je tegen heel veel bureaucratie op."

Beide partijen

De geschillencommissie Passend Onderwijs moet een geschil tussen ouders en de school en/of het samenwerkingsverband oplossen. Een commissie buigt zich over de zaak en brengen een niet-bindend advies uit. Het probleem is dat beide partijen akkoord moeten gaan om naar de geschillencommissie te stappen.

Centraal meldpunt

Hilde Mertens van de geschillencommissie: "We hebben wel wat telefoontjes gekregen van ouders waar kinderen niet worden toegelaten. Ook van organisaties daarom heen. We hebben aangegeven wat de afspraak is. Je merkt dan toch dat ouders afhaken."

Hoeveel ouders problemen ondervinden is niet duidelijk. Een centraal meldpunt ontbreekt, dus ouders kloppen aan bij uiteenlopende organisaties zoals de oudervereniging, autismesteunpunt, hartverwarmendwijs of het meldpunt Passend Onderwijs.

Bij de hand nemen

D66-Kamerlid Paul van Meenen: "De zorgplicht gaat formeel op 1 augustus in, maar de kinderen melden zich natuurlijk nu al aan. Ik vind dat de scholen de kinderen bij de hand moeten nemen om te zorgen dat ze op een goede plek komen."

Actie

Kamerlid Loes Ypma van de PvdA heeft ouders opgeroepen zich bij haar te melden: "Het is op dit moment nodig om voor iedere kind een passende plek te vinden. Dat is de reden dat ik een meldpunt heb opgericht en dat ik afspraken heb gemaakt met het ministerie dat voor ieder kind dat zich meldt nu een passende plek wordt gevonden. Ik verwacht dus ook actie van het ministerie op ieder melding die er binnen komt."

Zorgplicht

Staatssecretaris van Onderwijs Sander Dekker laat Nieuwsuur weten dat hij bekend is met het probleem. "Scholen kunnen leerlingen niet altijd de ondersteuning bieden die een kind nodig heeft of ouders vinden het aanbod van de school niet goed genoeg. Daarom gaan we de ondersteuning voor deze groep kinderen beter organiseren."

De staatssecretaris benadrukt dat de scholen een zorgplicht hebben. "Dat betekent dat zij vanaf 1 augustus voor alle kinderen die extra ondersteuning nodig hebben een passende plek moeten vinden. Op de eigen school of (als zij het zelf niet kunnen) op een andere school."

Dekker vindt het belangrijk dat scholen in deze fase alert zijn op kinderen die tussen wal en schip dreigen te vallen. "Een ding is zeker: straks heeft niemand nog een excuus als een kind thuis komt te zitten", aldus de staatssecretaris.

Vragen of opmerkingen? Mail: Renee.van.Hest@Nieuwsuur.nl

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl