Aangepast

Anti-pestmethodes, zin of onzin?

In de "wildgroei" van anti-pestprogramma's voor scholen wordt flink gesnoeid. Het ministerie van Onderwijs besluit morgen welke programma's worden goedgekeurd. Scholen worden wettelijk verplicht een van die programma's in te voeren. In onderwijsland zijn de meningen verdeeld. Wim Ludeke, bestuurslid PO-Raad, is te gast.

Plan

Staatssecretaris van Onderwijs Sander Dekker presenteerde maart vorig jaar samen met de Kinderombudsman een plan om het pesten op scholen aan te pakken. Alle scholen in het basis- en voortgezet onderwijs moeten het pesten tegengaan, met een beproefde methode. Nu wisselt dat nog erg: de ene school besteedt veel aandacht aan pesten, andere praten er nauwelijks over.

Ook constateerden het ministerie en de Kinderombudsman "een wildgroei" aan anti-pestprogramma's. Niet al die programma's zijn even effectief. Het Nederlands Jeugdinstituut heeft 61 methodes tegen het licht gehouden. Staatssecretaris Dekker stuurt morgen een brief aan de Tweede Kamer waarin hij bekendmaakt welke anti-pestmethodes zijn goedgekeurd.

'Kanjertraining'

Nieuwsuur gaat langs bij de Twistvliedschool in Mijdrecht waar ze de 'Kanjertraining' gebruiken. Daarbij worden de sociale vaardigheden van kinderen getraind door middel van een rollenspel. Kinderen leren er mee voor zichzelf op te komen. Ook bezoeken we een training voor docenten die op hun school de coördinator van de 'Kanjertraining' zijn.

Werkt averechts

Onderwijspsycholoog Bob van der Meer vindt dat scholen zelf moeten kunnen kiezen op welke manier ze pesten aanpakken. Hij is ook niet erg te spreken over de meeste anti-pestprogramma's. "Pesten kan niet door middel van een methode worden aangepakt en opgelost. Daar is attitudeverandering voor nodig", zegt Van der Meer.

Hij denkt dat het opleggen van methodes averechts werkt en het probleem niet zal oplossen. "Belangrijk is de wil om pesten aan te pakken. Daar moet je als school een plan voor maken en daar heb je geen opgelegde methode voor nodig."

Vragen en/of opmerkingen? Mail: Yvonne.Roerdink@Nieuwsuur.nl of Ellen.Brans@Nieuwsuur.nl

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl