Aangepast

Moeten rijken meer belasting betalen?

De discussie over financiële ongelijkheid, rijk en arm, is weer helemaal hip, dankzij de Franse econoom Thomas Piketty. Hij schreef een internationale bestseller. Vanavond een interview met hem, een reportage uit de VS en in de studio een debat tussen PvdA-leider Diederik Samsom en ondernemer Peter Paul de Vries.

Bestseller

Je zou het niet verwachten, maar 'Capital in the Twenty-First Century' van de Franse econoom Thomas Piketty is een regelrechte hit en ook in Nederland nauwelijks meer te krijgen. Zijn boek van bijna 700 pagina's gaat over kapitaal en ongelijkheid.

Piketty publiceerde zijn boek in 2013 in het Frans. De Engelse vertaling verscheen in maart en klom meteen naar de nummer 1-positie op de bestsellerlijst van Amazon. In Nederland werd er tussen uitgevers gestreden om de rechten van de Nederlandse vertaling. De Bezige Bij won.

Rijk en arm

In zijn boek geeft Piketty een verklaring voor de ongelijkheid tussen arm en rijk in de wereld. Kort gezegd komt het er volgens hem op neer dat de waarde van bezittingen zoals aandelen, obligaties en vastgoed sneller groeit dan de economie en salarissen in het algemeen. Daardoor zouden de mensen die veel bezitten steeds rijker worden.

Piketty ziet als oplossing voor groeiende ongelijkheid de invoering van een wereldwijde belasting op vermogen en een belasting van 80 procent op inkomens boven de 500.000 dollar. Correspondent Ron Linker spreekt met hem.

Gevoelige snaar

Piketty's boek raakt in de VS een gevoelige snaar, waar veel discussie is over de rijkste 1 procent van de bevolking. Correspondent Tom Kleijn maakte in Chicago een reportage over de groeiende uitzendbranche. Daarin werkt een nieuwe economische onderklasse in de VS: mensen die voor een minimumloon tijdelijk werk verrichten.

Het is de verborgen klasse van werkende armen die steeds groter wordt en het raakt tegenwoordig ook aan banen van verpleegkundigen en docenten in de VS. Steeds vaker worden zij ingehuurd via uitzendbureau's die de werknemers onder druk zetten.

Nederland

Ook in Nederland is het debat over de verdeling van de rijkdom opgelaaid. Het kabinet moet voor 1 juli besluiten over een serieuze belastinghervorming. Er ligt nu al bijna een jaar een plan van de commissie-Van Dijkhuizen om het belastingstelsel verregaand te vereenvoudigen. Het onderwerp bleef lang onaangeroerd door alle politieke commotie rond de hervormingen in de zorg, de woningmarkt, de arbeidsmarkt en de sociale zekerheid.

En PvdA en VVD zitten wat de belastingen betreft niet erg op één lijn. VVD-fractievoorzitter Zijlstra pleitte onlangs voor een vereenvoudiging van het belastingstelsel. Hij wil toeslagen, zoals de zorgtoeslag, afschaffen in ruil voor lagere belastingtarieven.

PvdA-leider Samsom noemde dat idee in de Volkskrant "van een ongelooflijke lompheid". De PvdA wil minder belasting op arbeid en meer op kapitaal. De vraag is of de theorie van Piketty het gedroomde antwoord is voor de sociaal-democraten.

Vragen en/of opmerkingen? Mail: Ad.van.Oosten@Nieuwsuur.nl

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl