Aangepast

KPMG-topman treedt af na misstanden

De bestuursvoorzitter van KPMG Nederland, Jurgen van Breukelen, treedt af. Hij kwam in opspraak na een mislukt privé-vastgoedproject, mogelijke belastingfraude bij de bouw van het nieuwe KPMG-hoofdkantoor in Amstelveen en een reeks andere affaires. Hoogleraar accountancy Marcel Pheijffer is te gast.

Duidelijk signaal

Van Breukelen schrijft in een verklaring dat hij het belang van het bedrijf voorop stelt. "De kentering die wij maken bij KPMG vraagt om een duidelijk signaal dat ons bedrijf breekt met het recente verleden van verkeerde inschattingen en gemaakte fouten. Dan is het aan mij om dit signaal als eindverantwoordelijke kracht bij te zetten."

Belastingontduiking

Het vertrek van Van Breukelen komt niet uit de lucht vallen. Vorige maand werd bekend dat de FIOD en het Openbaar Ministerie een strafrechtelijk onderzoek beginnen naar KPMG in verband met de bouw van het nieuwe hoofdkantoor. Er zou voor miljoenen aan belasting zijn ontdoken. Het accountantskantoor wordt al langer geplaagd door affaires. Zo is een accountant van KPMG betrokken bij de Vestia-affaire. Deze woningbouwcorporatie kwam in grote financiële problemen na speculeren met rentederivaten.

Berispt

In augustus 2013 blijkt dat de verantwoordelijke accountant de jaarrekening van Vestia nooit had mogen goedkeuren. De accountant is hiervoor in datzelfde jaar berispt door de Accountantskamer. Op hetzelfde moment stelt de Vereniging van Effectenbezitters KPMG aansprakelijk in een zaak rond het technisch bedrijf Imtech. Volgens de vereniging had de KPMG-accountant de miljoenfraude bij de Poolse en Duitse dochters van het bedrijf eerder moeten signaleren.

Omkoping

In december 2013 blijkt dat KPMG jarenlange omkoping bij het bouwbedrijf Ballast Nedam heeft verzwegen. De zaak wordt voor 7 miljoen euro geschikt met het Openbaar Ministerie. Tegen drie accountants loopt nog steeds een onderzoek naar witwassen.

En daar blijft het niet bij. In april dit jaar ontstaat er ophef rond een omstreden privébeleggingsclub van KPMG-partners, waaronder de nu opgestapte Jurgen van Breukelen. Deze beleggingsclub lag jarenlang overhoop met de gemeente Blaricum over de verkoop van het gemeentehuis.

'Moed en wijsheid'

President-commissaris Erik Weusten van KPMG schrijft in de verklaring op de site van KPMG dat hij het vertrek van Van Breukelen als bestuursvoorzitter betreurt. Hij voegt er wel aan toe: "De afgelopen periode is voor hem en KPMG verre van gemakkelijk geweest, en zijn besluit getuigt van moed en wijsheid".

Nieuwe kandidaat

Van Breukelen treedt terug als bestuursvoorzitter, maar blijft vooralsnog in dienst bij KPMG. In overleg met het bedrijf beraadt hij zich op zijn toekomst. De Raad van Commissarissen hoopt op korte termijn een kandidaat voor te dragen voor de functie van bestuursvoorzitter van KPMG Nederland.

Vragen en/of opmerkingen? Mail: Ad.van.Oosten@Nieuwsuur.nl

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl