Aangepast

Energieakkoord stuit op hobbels

Het Nationaal Energieakkoord komt langzaam van de grond. Afspraken tussen het bedrijfsleven, de overheid en milieugroepen over nieuwe banen en duurzame energie moeten in 2020 zijn gerealiseerd. Te gast is Ed Nijpels, voorzitter van de borgingscommissie die in de gaten houdt of de afspraken worden nageleefd.

Slecht

In het akkoord staat dat er kolencentrales dicht moeten en meer windmolens moeten komen. In 2020 moet 14 procent van de energie duurzaam zijn, nu is dat nog maar 5 procent. Nederland doet het vooral op het ontginnen van duurzame energiebronnen erg slecht vergeleken met andere landen.

Extra banen

Elk jaar moet er gemiddeld 1,5 procent minder energie gebruikt worden. Dat moet vooral komen door de isolatie van huizen. En er wordt veel meer gebruik gemaakt van biomassa, dus bijvoorbeeld het opstoken van houtsnippers, en windmolens. Het akkoord levert volgens de opstellers ook 15.000 extra banen op.

De komende jaren moeten er honderden windmolens bij komen, op land en op zee. Maar daar is veel weerstand tegen: omwonenden en ondernemers vrezen landschapsvervuiling en lawaai en gevaar voor de scheepvaart.

Denen

Denemarken is wel goed op weg om helemaal zelfvoorzienend en duurzaam te worden. In 2020 wil het land 35 procent van de gebruikte energie duurzaam opwekken. Daarnaast willen de Denen 50 procent van het elektriciteitsgebruik in 2020 halen uit windenergie. In 2050 willen de Denen 100 procent duurzame energie hebben.

Het Deense eiland Samso wekt nu al 100 procent van de energie duurzaam op. Correspondent Arjan Noorlander ging er kijken hoe ze dat doen.

Zon

Oud-staatssecretaris van Financiën Willem Vermeend vindt dat er in het energieakkoord verkeerde keuzes zijn gemaakt. Windmolens zijn geen innovatieve technologie en worden sterk gesubsidieerd. Zon heeft volgens hem de toekomst. Daarnaast moet Nederland meer inzetten op besparing. Dat is volgens hem beter voor de economie en de werkgelegenheid dan investeren in windmolens.

Vragen en/of opmerkingen? Mail: Jelmer.Jansma@Nieuwsuur.nl

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl