Aangepast

Doet ze het of doet ze het niet?

Het is in de VS de prangendste vraag aan politiek analisten en Hillary zelf krijgt de vraag meerdere keren per dag, maar antwoord geven doet ze (nog) niet. Gaat ze meedoen aan de strijd om het Amerikaanse presidentschap? Correspondent Tom Kleijn sprak met mensen die het weten kunnen.

Running

In 2008 verloor ze de democratische strijd om het presidentschap van Barack Obama. Sinds dat moment is ze in de running voor een volgende keer, zeggen sommige Amerikaanse analisten. De kans is groot dat ze de eerste vrouwelijke president wordt.

Clientèle

Ze was first lady, senator en de vorige minister van Buitenlandse Zaken. Hillary en haar man, voormalig president Bill Clinton, vormen het machtigste duo in de huidige Amerikaanse politiek. Ze kennen vele invloedrijke Amerikanen en hebben hun eigen clientèle opgebouwd.

Het verhaal gaat dat ze na Hillary's verlies in 2008 alle democratische Congresleden tegen het licht hebben gehouden en een score hebben toegekend. Op een schaal van zeven kreeg iedereen een cijfer: een 7 voor vertrouwelingen en een 1 voor politici die niet loyaal waren geweest. De laatste groep kan niet meer rekenen op steun van de Clintons, noch politiek, noch financieel.

Little Rock

Hoewel het haar dagelijks wordt gevraagd, heeft Hillary Clinton tot nu toe steeds haar mond gehouden op de vraag of ze zich gaat kandideren. Nieuwsuur-correspondent Tom Kleijn ging naar Little Rock, Arkensas, waar de Clintons hun politieke carrière begonnen en sprak daar onder meer met oude vriendin Ann Henry.

Zij denkt dat Hillary het gaat doen. "Ze komt uit een methodistisch nest. Ze heeft geleerd het goede te doen op ieder moment, jegens iedereen en zolang als je kunt", zegt Henry. "Ze heeft natuurlijk genoeg gedaan, ze zou kunnen stoppen, maar ik denk dat ze haar roots trouw blijft en zich kandidaat stelt."

Presidentiële families

Als Clinton zich voor de volgende presidentsperiode kandideert, moet ze het mogelijk opnemen tegen een volgende kandidaat uit de Bush-familie. Zoon en broer van, Jeb Bush, is in de running bij de Republikeinen, al is zijn moeder daar tegen.

Barbara Bush, vrouw van George Bush (senior), vindt het 'silly' dat er in Amerika maar een paar families zijn die presidentskandidaten leveren. "Er zijn toch genoeg geschikte kandidaten uit andere families, geen Bushes, Kennedy's of Clintons", zegt ze.

Vragen en/of opmerkingen? Mail: Tom.Kleijn@Nieuwsuur.nl

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl