Aangepast

Hoe gaat Europa uw stem winnen?

Over vier weken zijn de Europese verkiezingen en die zijn meestal niet populair. Europa is duur, abstract en ingewikkeld, vinden de meeste kiezers. Maar ook 'best belangrijk', dus hoe overtuigen de partijen u om toch te gaan stemmen? Nieuwsuur spreekt met kandidaten voor het Europees Parlement.

Campagne

D66-campagneleider Kees Verhoeven is er druk mee. De strategie van D66 is opnieuw een keuze vóór Europa. Verhoeven: "Als Europa niet gaat over instituties en vage folders en afspraken, maar gaat over besluiten die mensen daadwerkelijk raken, dan gaan mensen ook stemmen."

Kandidaten van het CDA voeren vooral lokaal campagne voor de Europese verkiezingen. Annie Schreijer-Pierik is erg populair in het oosten van Nederland en Jeroen Lenaerts probeert Limburg voor zich te winnen. PvdA-lid Sander Terphuis voert een persoonlijke campagne, omdat hij met voorkeurstemmen in het Europees Parlement hoopt te komen .

Duidelijker

Politicoloog Wouter van der Brug van de UvA vindt dat partijen vooral duidelijker moeten maken waar ze nou eigenlijk voor staan. "Er moet wat te kiezen zijn", zegt hij. Nederlandse politici moeten een ondubbelzinnige en consistente visie op de EU uitdragen, zegt de Adviesraad Internationale Vraagstukken in een advies aan het kabinet.

De slogan waar het Europees Parlement de komende verkiezingen mee in gaat is 'This time it's different'. Voor het eerst zouden kiezers ook indirect een stem kunnen uitbrengen voor de nieuwe voorzitter van de Europese Commissie.

Energieonafhankelijkheid

En met de crisis in Oekraïne is een keuze over de Europese Unie belangrijker dan ooit. Keuzes als energieonafhankelijkheid van Rusland of meer defensie-uitgaven worden vaak op Europese schaal gemaakt.

Kieswijzers

ProDemos presenteerde dinsdag de Europese Stemwijzer, in de hoop dat die bijdraagt aan een hogere opkomst. Die is alleen gemaakt voor de Nederlandse kiezer. ;

Vanmiddag gaat het Europees Kieskompas online. Die vragenlijst moet EU-burgers in alle 28 lidstaten helpen bij hun stemkeuze voor de Europese verkiezingen.

Lage opkomst

Sinds 1979 vinden rechtstreekse verkiezingen plaats voor de leden van het Europees Parlement. Alleen bij de verkiezingen in 1979 en 1984 was de opkomst in Nederland hoger dan 50 procent. In 1999 was er een dieptepunt met een opkomst van minder dan 30 procent. Na 1999 bleef de opkomst altijd onder de 40 procent.

Vragen en/of opmerkingen? Mail: Pim.van.Galen@nos.nl

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl