Aangepast

Fusie en opsplitsing ROC's gaat door

Het opknippen van twee onderwijsreuzen die samen 40.000 leerlingen hebben, gaat door. De twee Rotterdamse ROC's, het Albeda College en het Zadkine, houden op te bestaan en delen zichzelf in vier jaar op in vijf aparte vakcolleges. Nieuwsuur spreekt met de twee directeuren en met critici.

Grootste reorganisatie

De eerste van de nieuwe colleges van de gefuseerde onderwijsinstelling wordt een technische school die op 1 augustus zijn deuren opent. Het is de bedoeling dat iedere sector, bijvoorbeeld techniek of zorg, een eigen college krijgt. De opsplitsing van de twee ROC's is een van de grootste reorganisaties die ooit in het middelbaar beroepsonderwijs zijn doorgevoerd.

Aantrekkelijker

Luc Verburgh en Anja van Gorsel, directeuren van de twee ROC's, speelden ruim een jaar met het idee om de colleges op te splitsen in vakcolleges. Verburgh, directeur van het Zadkine: "Kleinere en zelfstandige vakscholen zijn aantrekkelijker voor leerlingen en werkgevers zijn bij zulke vakscholen meer betrokken. Hierdoor sluit het beter aan op de arbeidsmarkt."

Haalbaar

De twee ROC's moeten fuseren om vervolgens hun plannen voor de opsplitsing door te kunnen voeren. Het Zadkine en het Albeda besloten na eigen onderzoek dat hun plannen organisatorisch, juridisch en financieel haalbaar zijn.

Reserves

Maar er zijn reserves, vooral na het debacle met MBO-reus Amarantis, met 30.000 leerlingen en 3000 docenten, die door wanbeleid een schuld opbouwde van 50 miljoen euro. Ook voorzitter Van Zijl van de MBO Raad heeft er gemengde gevoelens bij.

Te duur

Volgens hoogleraar Arjen Witteloostuijn, gespecialiseerd in fusies en overnames, is de positieve werking van een fusie niet vanzelfsprekend. "60 tot 70 procent van de fusies vernietigt uiteindelijk meer dan het creëert. En 70 procent van grote organisatieveranderingen falen uiteindelijk; het wordt te duur of levert niets op. Fusies zijn net als een pleister op het been: je moet 'm er zo snel mogelijk af trekken, anders trek je de wond mee open."

Hulp

Maar de minister van Onderwijs, Jet Bussemaker, heeft toegezegd de ROC's te helpen en welwillend naar de plannen te kijken. Wel heeft Bussemaker nog vragen over de financiële haalbaarheid en de bestuurbaarheid van de vakscholen. Ze wil voorkomen dat er extra bestuurslagen ontstaan.

Vragen en/of opmerkingen? Mail: Renee.van.Hest@Nieuwsuur.nl en/of Linda.de.Groot@Nieuwsuur.nl

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl