Aangepast

Discussie over theaterstuk ANNE

Er is ophef over het nieuwe theaterstuk ANNE, geschreven door het schrijversechtpaar Leon de Winter en Jessica Durlacher. Volgens Ronald Leopold, directeur van de Anne Frank Stichting in Amsterdam, strookt de commerciële presentatie van het toneelstuk niet met de gruwelijke geschiedenis van Anne Frank.

Wereldwijd

ANNE vertelt het wereldberoemde verhaal volgens Durlachter op een totaal nieuwe manier, zodat het ook een nieuwe generatie zal aanspreken. Het stuk moet wereldwijd op de planken komen en gaat 8 mei in première.

Archieven

De theatervoorstelling is gebaseerd op de dagboeken van Anne Frank en de archieven van de familie Frank. Het gaat over Anne vóór ze met haar familie onderduikt, haar jaren in het Achterhuis en het gaat over wat er met Anne gebeurt nadat de familie is verraden.

Ook komt de gevangenschap in het concentratiekamp Bergen-Belsen voor in het toneelstuk. Anne stierf hier in maart 1945 aan de gevolgen van uitputting en/of vlektyfus.

Presentatie

Voor ANNE is een nieuw theater gebouwd in de woonwijk de Houthavens aan het IJ.

De site van het theater biedt kaarten voor de voorstelling aan inclusief een aantal arrangementen. De bezoeker kan met een boot vanaf het Amsterdamse Centraal Station naar het theater varen waar hem of haar een 'sfeervolle ontvangst met champagne en amuse' wacht. Men kan kiezen voor een twee- of driegangendiner, waarbij een sommelier adviseert over passende wijnen. Na de voorstelling is er de mogelijkheid tot een 'naborel' van een uur met drankjes en 'warme bites'.

Integere wijze

Volgens Ronald Leopold, directeur van de Anne Frank Stichting, past deze presentatie niet bij het verhaal over Anne Frank. Ook uit andere hoek klinkt kritiek.

De makers van de voorstelling benadrukken dat zij de geschiedenis op integere wijze over het voetlicht brengen. Met hun presentatie proberen zij een breed en jong publiek te bereiken, zodat zoveel mogelijk mensen kennis kunnen nemen van het verhaal van Anne.

Vragen en/of opmerkingen? Mail: Milena.Holdert@Nieuwsuur.nl

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl