Aangepast

Jaarrekeningen GGZ niet goedgekeurd

De beroepsvereniging van accountants, de NBA, roept haar leden op de jaarrekeningen van instellingen voor Geestelijke Gezondheidszorg (GGZ) niet goed te keuren. De cijfers bevatten te veel onzekerheden. In Nieuwsuur reageren o.a. de Nederlandse Vereniging van Banken en de instellingsbestuurder van GGZ-instelling Antes.

Oproep

Vorig jaar al deed de NBA dezelfde oproep voor de ziekenhuizen, en ook dit jaar adviseert de vereniging de jaarrekeningen van ziekenhuizen niet goed te keuren. Vandaag blijkt dus dat ook GGZ-instellingen geen goedkeurende verklaring onder hun jaarrekeningen kunnen verwachten, stelt de NBA in hun nieuwsbrief.

Gevolgen

Dat heeft grote gevolgen. GGZ-instellingen hebben vaak grote leningen lopen bij banken, omdat zij pas veel later worden uitbetaald dan dat ze behandelingen leveren. Banken die deze leningen verstrekken, stellen vaak als voorwaarde dat er elk jaar een goedkeurende verklaring wordt gegeven. Zonder deze verklaringen komt deze financiering in gevaar. Ook kunnen de leningen onbetaalbaar worden voor instellingen, omdat rentes op kunnen lopen. De NBA schrijft "dit kan in het uiterste geval gevolgen hebben voor de continuïteit van de instelling".

De Nederlandse Vereniging van Banken stelt in Nieuwsuur dat zij zich zorgen maken over dit signaal van de accountants. De financierbaarheid komt zo in het geding. Accountants geven dus aan dat het financiële systeem achter de GGZ niet te controleren is. In de geestelijke gezondheidszorg gaat in totaal vier miljard euro om.

Voorwaarden

Instellingen moeten met zorgverzekeraars onderhandelen over de zorg die zij mogen leveren - tegen welke prijs en onder welke voorwaarden. Vooral over die voorwaarden is er nu onduidelijkheid. Bij iedere verzekeraar zijn ze weer anders en soms spreken ze elkaar tegen. Instelling Antes heeft bij zes verzekeraars te maken met zo'n 300 verschillende voorwaarden. Over bijvoorbeeld wie er hoofdbehandelaar mag zijn, of wie er mag verwijzen naar de hulp die zij bieden. Ook in het advies van de NBA worden de onduidelijkheden over het zogenoemde hoofdbehandelaarschap en de regels voor verwijzingen als probleem genoemd.

Grote verschillen

Bestuurder Sjef Czyzewski van GGZ-instelling Antes vindt de situatie niet langer werkbaar. Bij verwijzingen zijn de verschillen tussen verzekeraars groot: mag bij de ene verzekeraar alleen de huisarts doorverwijzen naar de GGZ, bij andere verzekeraars mogen medisch specialisten of psychiaters dat ook. Bij de ene mag een psychiater wel hoofdbehandelaar zijn, bij de ander niet. Bij de ene mag een verslavingsarts wel hoofdbehandelaar zijn, bij de ander niet. Als de instelling zich niet aan al die verschillende voorwaarden houdt, kan dat een reden zijn voor de zorgverzekeraar om de declaratie uiteindelijk af te wijzen en de instelling niet uit te betalen.

Dat kan lang duren. De accountants schrijven: "verzekeraars nemen vijf jaar de tijd om een factuur alsnog af te kunnen keuren. Dat is in geen enkele bedrijfstak normaal."

Andere behandeling

Door dit alles kunnen patiënten met dezelfde geestelijke problemen een andere behandeling krijgen omdat ze een andere verzekeraar hebben, zoals een andere hoofdbehandelaar of een ander aantal gesprekken. Deze inkoopvoorwaarden die verzekeraars aan instellingen stellen zijn voor de patiënt niet inzichtelijk: al deze zorg valt gewoon onder het landelijk gegarandeerde basispakket.

Reacties

Lees de reacties van Zorgverzekeraars Nederland, GGZ Nederland en het ministerie van Volksgezondheid.

Vragen en/of opmerkingen? Mail: Jane.van.Laar@Nieuwsuur.nl

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl