Aangepast

Directeur Vitesse langdurig bedreigd

Merab Jordania, de Georgische oud-eigenaar van voetbalclub Vitesse, heeft de algemeen directeur Joost de Wit maandenlang bedreigd. Dat zegt Joost de Wit vanavond in Nieuwsuur. Het is voor het eerst dat De Wit een boekje open doet over de vermeende bedreigingen.

Maandenlang

"I cut off your fingers." Dat zou Merab Jordania als eigenaar van Vitesse hebben gezegd tegen directeur Joost de Wit. De Wit heeft bij de politie aangifte gedaan van bedreiging. Hij voelt zich niet veilig. Volgens De Wit is het namelijk niet bij deze uitspraak gebleven, maar is hij langdurig en meerdere malen bedreigd door Jordania. Tussen medio oktober en een maand geleden, zegt De Wit.

Stadionverbod

Jordania nam in 2010 Vitesse over. De club zat toen diep in de schulden. De afgelopen jaren stak Jordania miljoenen euro's in Vitesse. Hij liet onder meer een supermodern trainingscomplex bouwen. Jordania verkocht eind vorig jaar zijn aandelen aan de Russische miljardair Alexander Tsjigrinksi.

De Georgische zakenman bleef wel de wedstrijden van de voetbalclub bezoeken, maar dat mag sinds deze week niet meer. Jordania heeft een stadionverbod van drie jaar opgelegd gekregen. Hij mag het Vitesse-stadion in Arnhem niet meer betreden. Dit is volgens De Wit besloten door politie en justitie door de bedreigingen die Jordania tegen hem uitte.

Nuancering

Jordania geeft in de Telegraaf toe dat hij iets over 'vingers afhakken' geroepen heeft naar De Wit, maar hij nuanceert zijn uitspraak. "Tegen ons hoofd scouting Ted van Leeuwen heb ik vorig jaar wel twintig keer geroepen: Ted, als je nou niet ophoudt over die speler, dan hak ik je hoofd eraf. Maar het hoofd van Ted zit er nog steeds op hoor en mijn relatie met hem is ook nog steeds uitstekend", aldus Jordania in het interview.

De Paus

Daar voegt Jordania nog aan toe in de krant: "Elk land heeft toch zijn uitdrukkingen? Bovendien heb ik koning Willem-Alexander en Máxima, koning Juan Carlos en andere koningen ontmoet. Ik ben bij de paus in het Vaticaan geweest. Denk je dat je in die kringen komt met een verkeerd cv? En die koningen hebben al hun vingers nog."

Protestmars

Supporters van Vitesse zijn van plan zondag een protestmars te houden in Arnhem. Ze willen daarmee hun onvrede uiten over de recente ontwikkelingen bij hun voetbalclub. Als het aan veel supporters van de Arnhemse club ligt, stapt een deel van de huidige clubleiding op.

Vragen en/of opmerkingen? Mail: Menno.de.Galan@Nieuwsuur.nl of Jan.van.Loenen@Nieuwsuur.nl

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl