Aangepast

G7-leiders zetten Rusland uit de G8

Tientallen wereldleiders praten met elkaar over nucleair terrorisme tijdens de NSS. In de zijlijn van die grote top kwam vanavond de G7 bij elkaar om de Krim-crisis. Ze zetten Rusland uit de G8 en dreigen met strengere sancties. Is dat genoeg om Rusland van gedachten te laten veranderen?

Militair adviseur Frank van Kappen praat in de studio over de aanwezige Russische troepen op de Krim. Verslaggever Eelco Bosch van Rosenthal doet verslag over de NSS en de G7-bijeenkomst in Den Haag. Correspondent David Jan Godfroid brengt het laatste nieuws vanuit Moskou en correspondent Tom Kleijn vertelt vanuit New York over de inzet van de VS op de G7.

Dreiging

De militaire dreiging van Rusland op de Krim is zo hoog dat Oekraïne heeft besloten al zijn militairen helemaal terug te trekken. Het leven van Oekraïense militairen en hun families is in gevaar, zegt interim-president Toertsjinov. Alle militairen zullen daarom geëvacueerd worden. De afgelopen dagen namen Russische militairen steeds meer militaire bases in. En niet zonder geweld. Ze gebruiken bijvoorbeeld luchtdrukgranaten of schieten met automatische wapens.

Transnistrië

De Krim hoort nu bij Rusland. Vorige week ondertekende president Poetin een wet waarmee de annexatie een feit werd. Eerder deze maand kozen de inwoners van de Krim in een referendum voor aansluiting bij Rusland. De EU en de VS zien het referendum als illegaal en in strijd met de Oekraïense grondwet. Maar de Krim is niet meer het enige gebied dat de westerse wereld zorgen baart. Ook het parlement van Transnistrië, een regio op de grens van Oekraïne en Moldavië, heeft gevraagd om aansluiting bij Rusland.

Waarschuwing

NAVO-generaal Philip Breedlove vreest dat Russische militairen Transnistrië zullen binnenvallen. Hij waarschuwde gisteren voor het grote aantal Russische troepen aan de grens met Oekraïne. Rusland is daar 1,5 week geleden begonnen met een grote legeroefening. Door deze houding stelt Rusland zich op als een tegenstander in plaats van een partner, aldus de NAVO-generaal.

Onafhankelijk

Transnistrië verklaarde zich na een korte oorlog in 1990 onafhankelijk van Moldavië en krijgt sindsdien militaire steun van Rusland. Veel inwoners van Transnistrië spreken Russisch en hebben een Russisch paspoort. Internationaal wordt de regio niet als onafhankelijk erkend en geldt het nog steeds als onderdeel van Moldavië. In 2006 hield Transnistrië een referendum onder de bevolking over onafhankelijkheid en aansluiting bij Rusland. Volgens de uitslag stemde 97 procent van de bevolking voor. Maar westerse landen en Moldavië beschouwen ook dit referendum als illegaal.

Nieuwe sancties

Behalve Oekraïne en de Krim, ging het vandaag bij het overleg van de G-7 mogelijk ook over Transnistrië. De leiders van de VS, Canada, Groot-Brittannië, Frankrijk, Duitsland, Japan en Italië kwamen bijeen in het Catshuis in Den Haag. Ze hebben zo'n anderhalf uur met elkaar gepraat. De leiders hebben afgesproken om de vergadering die in juni zou worden gehouden in Sotsji naar Brussel te verplaatsen. En Rusland is niet welkom.

Rusland mag pas weer meedoen met het overleg van de landen als het "van koert verandert". In een gezamenlijke verklaring dreigde de G7-landen met strengere sancties tegen Rusland, maar het is maar de vraag of het land zich daar wat van gaat aantrekken.

Niet welkom

Sinds 1998 was Rusland ook regelmatig aanwezig bij bijeenkomsten van de G7, die dan G8-bijeenkomsten werden genoemd. Daarnaast bleven de G7-landen ook zonder Rusland bijeenkomen, bijvoorbeeld tijdens de eurocrisis. Uit protest tegen het Russische optreden op de Krim was Rusland de afgelopen tijd al geschorst.

Vragen en/of opmerkingen? Mail: Eelco.Bosch.van.Rosenthal@Nieuwsuur.nl of Jan.van.Loenen@Nieuwsuur.nl

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl