Aangepast

Controle op lokale democratie in gevaar

Ze zijn er steeds minder: lokale en regionale journalisten die de gemeenteraden kritisch volgen. Regionale kranten verliezen op grote schaal abonnees, redacties krimpen en gratis huis-aan-huis-bladen hebben ook nauwelijks tijd om de lokale politiek goed te volgen. Betrokkenen waarschuwen voor de teloorgang van de lokale journalistiek.

Nog één journalist

In de gemeente Ouder-Amstel (Noord-Holland) is de aandacht voor de lokale democratie uiterst mager. Een dagelijkse regionale krant is er niet en de regionale omroep komt er nauwelijks. Er is nog maar één journalist die de gemeenteraad volgt: Stasja Köhler van het gratis Weekblad voor Ouder-Amstel.

Geen tijd

Maar Köhler moet in haar eentje het hele weekblad volschrijven. Daarnaast schrijft ze ook nog voor het Amstelveens Weekblad en maakt veelal zelf de foto's bij haar artikelen. Dus tijd voor een achtergrondartikel over de lokale politiek is er niet.

Scherp houden

De Haagse wethouder Rabin Baldewsingh (PvdA) merkt ook dat er minder journalisten de gemeentepolitiek volgen. Warden dat er vroeger nog 10 tot 15, nu zijn dat er nog 1 of 2. Hij vindt dat een gemis. Juist journalisten zijn nodig om hem scherp te houden, zegt hij.

Volgens hem faalt de lokale journalistiek, en heeft dat grote gevolgen voor de hele stad. Om de burgers toch nog enigszins te informeren geeft de gemeente zelf een stadskrant uit en overweegt een eigen tv-journaal te beginnen.

Somber

Ook oud-hoofdredacteur Arjeh Kalmann van de Amersfoortse Courant is somber. Hij had als chef van de stadsredactie ooit ruim tien journalisten onder zich, die de tijd hadden om het gemeentebestuur kritisch te volgen. Tegenwoordig is die ruimte er niet meer, zo zegt hij.

Vragen en/of opmerkingen? Mail: Gert.Janssen@Nieuwsuur.nl en Christel.Voorn@Nieuwsuur.nl

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl