Aangepast

Bestand in Kiev aan stukken

Het staakt-het-vuren dat president Janoekovitsj en de oppositieleiders gisteren overeenkwamen, hield maar kort stand. De nacht was kalm, maar vandaag werd er in Kiev weer flink gevochten tussen de politie en demonstranten. Er is geschoten en er zijn doden gevallen. Hoeveel is nog onduidelijk.

Verslag

Vanavond in de uitzending een verslag uit Kiev van verslaggever Marijn Duintjer Tebbens die voor Nieuwsuur in de Oekraïense hoofdstad is. Te gast is NRC-journalist Hubert Smeets, hij was correspondent in de Sovjet-Unie en Rusland. En ook militair adviseur en VVD-Eerste Kamerlid Frank van Kappen is in de studio.

100 doden

Hoeveel doden er vandaag zijn gevallen blijft onduidelijk. De meldingen lopen sterk uiteen. De Amerikaanse nieuwszender CNN meldt dat het geweld van vandaag in Kiev aan 100 mensen het leven heeft gekost. De zender baseert zich daarbij op één bron binnen de oppositie: het hoofd van de medische dienst van de betogers, Oleg Musiy. Correspondent David Jan Godfroid acht het "niet erg waarschijnlijk" dat er inderdaad 100 doden zijn gevallen.

Burgeroorlog

Het aanhoudende geweld en groeiend aantal doden maakt de internationale gemeenschap ongerust. Premier Tusk van buurland Polen maakt zich grote zorgen. Hij vreest dat het conflict in Oekraïne zal ontaarden in een burgeroorlog of een grote kloof tussen het pro-Europese westen en het op Rusland gerichte oosten van het land.

Stappenplan

De ministers van Buitenlandse Zaken van Duitsland, Frankrijk en Polen zijn op bezoek in Oekraïne om te praten met zowel de regering als de oppositie. Zij hebben president Janoekovitsj een stappenplan voorgesteld voor een politieke oplossing in het conflict tussen demonstranten en regering. De drie ministers zouden pleiten voor een overgangsregering, een grondwetshervorming en parlements- en presidentsverkiezingen.

Vergadering

En de 28 ministers van Buitenlandse Zaken van de EU hebben vandaag in Brussel vergaderd over de sancties tegen Oekraïne. Er worden maatregelen genomen tegen Oekraïense functionarissen die verantwoordelijk zijn voor het geweld en mensenrechtenschendingen. Degenen die verantwoordelijk zijn mogen niet naar de 28 EU-landen reizen. Ook worden de tegoeden in de EU van deze personen bevroren. De sancties treden deze week in werking.

VS

Lange tijd voelde de Europese Unie weinig voor maatregelen, maar die mening is bijgesteld door de vele doden die zijn gevallen bij politieacties om de betogers te verjagen. Ook de Verenigde Staten hebben actie ondernomen. De regering heeft een inreisverbod afgekondigd voor twintig leden van de Oekraïense regering.

Rusland staat kritisch tegenover alle maatregelen, die maken volgens de Russische regering de situatie alleen maar erger.

Vragen en/of opmerkingen? Mail: Ad.van.Oosten@Nieuwsuur.nl

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl