Aangepast

Kan Benno L. in Nederland blijven?

Waar moet de veroordeelde pedofiele zwemleraar Benno L. wonen? De honderden protestanten die gisteren voor zijn huis in Leiden stonden, vinden dat hij naar het buitenland moet. Vanavond in de studio te gast Sjef van Gennip, algemeen directeur van Reclassering Nederland, en burgemeester van Leiden Henri Lenferink.

Adres

Ook spreken we in de uitzending met correspondent Tom Kleijn in New York. In de VS wordt bekendgemaakt waar veroordeelde zedendelinquenten na hun straf gaan wonen. Op de site van Family Watchdog hoeven mensen alleen hun adres in te tikken om te zien of er pedofielen in de buurt wonen. Ook is er in de VS een dorp opgericht speciaal voor pedofielen.

Gecontroleerd wonen

Het is juit cruciaal om mensen als Benno L. weer terug in de samenleving te krijgen, zegt Sjef van Gennip van Reclassering Nederland. "Als we deze mensen geen plek geven om te wonen, is de kans op herhaling veel groter dan wanneer ze gecontroleerd kunnen wonen. Benno L. is onder zware controle, hij is een van de meest gecontroleerde en onder toezicht staande Nederlanders. We doen er alles aan om hem in het vizier te houden."

Duitsland

Benno L. heeft de Duitse nationaliteit en wil graag in Duitsland wonen. Dat is voorlopig niet mogelijk, omdat hij in Duitsland niet zo streng gecontroleerd kan wonen als in Nederland. Maar verhuizen binnen Nederland is volgens zijn advocaat Pieter van de Kruijs ook geen optie, omdat in iedere woonplaats hetzelfde zal gebeuren. Dat vertelde zijn advocaat in het Radio 1 programma Met het Oog op Morgen.

Onrust

Honderden protestanten verzamelden zich gistermiddag voor het flatgebouw in Leiden waar Benno L. woont. Gisteren werd bekend dat de veroordeelde pedofiele zwemleraar voor zeker een jaar in de stad komt wonen. Inwoners uit de wijk zijn het niet eens met deze beslissing.

Facebookgroep

De onrust in Leiden ontstond mede door de Facebookgroep 'Benno L. moet weg uit Leiden'. Deze groep groeide in korte tijd enorm. Boven de Facebookgroep staat de tekst: "Voor Lenferink, om zo te laten zien dat wij Leidenaren vinden dat Benno L. weg moet uit Leiden." Twee ongeruste moeders zitten achter de Facebookpagina.

Brief

Na de onrust van gisteren ontvingen buurtbewoners een brief (.pdf) van de gemeente, waarin burgemeester Lenferink oproept tot begrip voor de zaak. Hij schrijft dat er goede afspraken zijn gemaakt om de veiligheid van de kinderen en omwonenden te waarborgen. Ook schrijft hij dat het verblijf van Benno L. tijdelijk is en dat hij met een enkelband onder toezicht staat van Reclassering Nederland.

Bewonersbijeenkomst

De gemeente Leiden organiseert vandaag twee bewonersbijeenkomsten voor omwonenden van de seniorenflat waar Benno L. woont. Burgemeester Lenferink legt op de bijeenkomst het standpunt van de gemeente uit en wil luisteren naar de zorgen van de buurtbewoners.

Zwemleraar

De in Duitsland geboren Benno L. was eigenaar van een particuliere zwemschool in Den Bosch. Hij gaf ook les aan verstandelijk gehandicapten en kinderen met zwemvrees. Als zwemleraar misbruikte hij meerdere malen kinderen. Benno L. staat terecht voor drie pogingen tot verkrachting en 29 aanrandingen. Ook staat hij terecht voor veertig gevallen van ontucht en het bezit van kinderporno.

Computer

Al in 2004 blijken er signalen te zijn dat er iets mis is met de zwemlessen van Benno L., maar er worden dan geen concrete meldingen gedaan. De zedenzaak komt vijf jaar later aan het licht als Benno L. zijn computer laat maken bij een computerwinkel. Oplettende medewerkers treffen rare filmpjes en foto's aan op zijn computer.

Eerder vrij

De zaak komt voor het gerechtshof, waar hij veroordeeld wordt voor zeven jaar cel. Het Openbaar Ministerie gaat in hoger beroep, waardoor hij een jaar minder cel krijgt. Het hof houdt rekening met de vele publiciteit waar Benno L. onder geleden heeft. Juni vorig komt Benno L. op vrije voeten. Hij heeft dan twee derde van zijn straf uitgezeten.

Vragen en/of opmerkingen? Mail: Eelco.Bosch.van.Rosenthal@nieuwsuur.nl

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl