Aangepast

Borst waarschijnlijk slachtoffer misdrijf

Oud-minister Els Borst is waarschijnlijk het slachtoffer geworden van een misdrijf. Dat blijkt volgens de politie uit de onderzoeksresultaten. Borst werd maandagavond dood gevonden in de garage van haar woning in Bilthoven. Het OM en de politie doet verder onderzoek. Ton Broeders, hoogleraar criminalistiek, is te gast.

Vraagtekens

Twee vriendinnen troffen oud-minister Borst aan bij haar huis en sloegen alarm. De politie zette meteen vraagtekens bij haar dood. Al snel maakte de politie bekend dat Borst geen natuurlijke dood was gestorven. De politie startte een groot onderzoek. De woning van de oud-minister werd uitgebreid onderzocht en ook hield de politie een buurtonderzoek.

Sectie

Het lichaam van de oud-minister werd eerst overgebracht naar het ziekenhuis voor de schouw. Op dinsdagmiddag werd een scan op het lichaam uitgevoerd in Maastricht. Daarna werd aan het eind van de middag sectie verricht door twee forensisch pathologen van het Nederlands Forensisch Instituut. Uit dat onderzoek bleek dat letsel op het lichaam van Borst heeft geleid tot haar dood en dat ze geen natuurlijke dood is gestorven.

Letsel

De sectie kon nog geen uitsluitsel geven over de doodsoorzaak. Hoe de oud-minister de verwondingen heeft opgelopen, is nog onduidelijk. Gisteravond is op basis van nader forensisch onderzoek in combinatie met de bevindingen ter plaatse de conclusie getrokken dat het het meest waarschijnlijk is dat oud-minister Borst door een misdrijf om het leven is gekomen, meldt de politie vandaag.

Inbraak

Het is mogelijk dat Borst een inbreker heeft betrapt, maar de politie houdt nog alle opties open. Buren zeggen tegen persbureau ANP dat er steeds vaker wordt ingebroken op en rond de Ruysdaellaan in Bilthoven, de straat waar oud-minister Borst woonde. Volgens een buurman groeit de angst in de buurt. Een andere omwonende zegt dat er de afgelopen tijd veel verdachte figuren in de wijk te zien zijn.

'Trieste ontwikkeling'

D66-leider Alexander Pechtold vindt het nieuws in- en intriest. Hij hoopt dat er snel duidelijkheid komt voor de familie en nabestaanden van zijn partijgenoot. "Maar ik hoop vooral dat Els niet lang heeft geleden", zegt Pechtold in een reactie. Ook premier Rutte reageert vanuit Brussel. Hij noemt het "een trieste ontwikkeling in een toch al heel verdrietige zaak''.

Herdenking

Het lichaam van de oud-minister is vandaag vrijgegeven. Zaterdag wordt in de Domkerk in Utrecht een herdenkingsdienst voor Borst gehouden. Dat heeft de familie via een rouwadvertentie in de Volkskrant laten weten. Ze wordt daarna in besloten kring begraven.

Vragen en/of opmerkingen? Mail: Milena.Holdert@Nieuwsuur.nl en Jan.Reiff@Nieuwsuur.nl

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl