Aangepast

Borst: voorvechtster van euthanasie

De politie is in Bilthoven tot diep in de nacht bezig geweest met het onderzoek naar de doodsoorzaak van Minister van Staat en oud-politica Els Borst. De politie gaat vooralsnog niet uit van een misdrijf, maar duidelijkheid is er nog niet. Vamavond een portret van Els Borst.

Garage

De D66-politica en oud-minister van Volksgezondheid werd gisteravond dood aangetroffen door een vriendin, de moeder van D66-Statenlid Michiel Scheffer. Die vond haar in de garage van Borsts woning in Bilthoven. Zij belde daarna 112.

'Groot verlies'

In Den Haag is met verslagenheid gereageerd op het overlijden. Els Borst krijgt waardering uit alle hoeken van de politiek.

Voor premier Rutte is haar overlijden een groot verlies voor de Nederlandse politiek. Rutte noemt het overlijden totaal onverwacht en een grote schok. Volgens de premier was Borst "een wijze en gedreven vakvrouw die stond voor haar zaak". Rutte: "een dokter in de politiek die vanuit de inhoud werkte, maar die tegelijkertijd ook grote persoonlijke betrokkenheid toonde bij mensen"."

Draagvlag

D66-leider Pechtold laat weten intens verdrietig te zijn door de onverwachte dood van Borst. Ze zat zaterdag bij het partijcongres op de eerste rij, zei hij.

Volgens Pechtold is het haar meer dan welke andere bewindspersoon ook gelukt D66-ideeën in wetten vorm te geven en daar ook nog breed draagvlak voor te vinden. "Elst Borst was en is een inspiratiebron voor de fractie en zal dat altijd blijven." Volgens Pechtold was ze meer een echte politicus dan mensen soms dachten.

Unieke wet

Els Borst is vooral bekend als voorvechtster van het recht op zelfbeschikking. Als minister van Volksgezondheid loodste zij veertien jaar gelden de Euthanasiewet door het parlement. Een unieke wet in de wereld. Liberalen loven Els Borst, in confessionele kring is ze omstreden.

In 1994 werd ze op voordracht van Hans van Mierlo minister van Volksgezondheid in het eerste paarse kabinet van VVD, PvdA en D66. Ze vertegenwoordigde D66, waarvan ze vanaf de oprichting lid was geweest. In 1998 is ze nogmaals minister van Volksgezondheid en vice-premier, in het kabinet Kok II.

Motie van wantrouwen

Een motie van wantrouwen werd ingediend naar aanleiding van een interview aan NRC Handelsblad, twee dagen nadat de euthanasiewet was aangenomen. Hierin sprak Borst de woorden "Het is volbracht". Met deze woordkeus citeerde ze de laatste woorden van Jezus voordat hij aan het kruis stierf.

De christelijke partijen in de Tweede Kamer namen het de minister kwalijk dat ze bij een voor veel christenen gevoelig onderwerp als euthanasie in een interview op Goede Vrijdag de kruiswoorden van Jezus citeerde. Els Borst bood in de Tweede Kamer haar verontschuldigingen aan, waarna de motie van wantrouwen werd verworpen.

Fantastische minister

Borst werd in 2012 benoemd tot Minister van Staat. De eretitel wordt alleen in uitzonderlijke gevallen toegekend, aan politici die geen publieke functie meer vervullen.

Op condoleance.nl hebben honderden mensen inmiddels hun medeleven betuigd. Borst wordt omschreven als een groot politicus en een fantastische minister.

Vragen en/of opmerkingen? Mail: Marijn.Duintjer.Tebbens@Nieuwsuur.nl

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl