Aangepast

Wetenschap en kunst in Akademie verenigd

Negentien kunstenaars vormen de nieuwe Akademie van Kunsten. Een plek waar kunstenaars ideeën kunnen uitwisselen met vakgenoten uit andere disciplines en de wetenschap. Nieuwsuur spreekt met Hans Clevers van de Koninklijke Akademie van Wetenschappen en drie kersverse leden van de Akademie.

Samenbrengen

Acteur Gijs Scholten van Aschat, theaterregisseur Johan Simons en schrijver A.F.Th. van der Heijden. Het zijn drie van de in totaal negentien kunstenaars die zich aan de Akademie van Kunsten hebben verbonden. Ze vertellen in Nieuwsuur over hun deelname. De Akademie brengt kunstenaars samen uit de letteren, beeldende kunst, vormgeving, film, muziek en architectuur. Het is de bedoeling dat het aantal kunstenaars zich later uitbreidt.

Lijst

De kunstenaars worden op 23 april officieel geïnstalleerd. Hieronder vindt u de complete lijst:

- Michel van der Aa, componist - Colin Benders (Kyteman), musicus - Anton Corbijn, fotograaf, grafisch ontwerper en filmmaker - Arnon Grunberg, auteur - A.F.Th. Van der Heijden, auteur - Victor Horsting, modeontwerper - Rolf Snoeren, modeontwerper - Francine Houben, architect - Janine Jansen, violiste - Aernout Mik , video- en beeldend kunstenaar - Charlotte Mutsaers, auteur/ beeldend kunstenaar - Ramsey Nasr, dichter/schrijver, acteur en regisseur - Erwin Olaf, fotograaf - Gijs Scholten van Aschat, acteur - Johan Simons, theaterregisseur - Paul Verhoeven, filmmaker - Barbara Visser, multimediakunstenaar - Henny Vrienten, musicus/componist - Jaap van Zweden, violist/dirigent

Gedeelde passie

De Akademie van Kunsten is een onderdeel van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW). De KNAW wil de dialoog tussen kunst en wetenschap op gang brengen. "Wetenschappers en kunstenaars delen passie als belangrijke drijfveer, en creativiteit, nieuwsgierigheid en oorspronkelijkheid zijn cruciaal. De Akademie wil die kwaliteiten expliciet maken en een bijdrage leveren aan het herstel van de band tussen wetenschap en kunst."

Eigen platform

De Akademie wordt opgericht voor een periode van in ieder geval 3,5 jaar. Minister Bussemaker van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap is blij met de snelle totstandkoming: "Kunstenaars vanuit alle disciplines krijgen hiermee een platform van waar ze hun licht kunnen laten schijnen op de waarde en de stand van hun vakgebied. De kunst krijgt hiermee de plek die het verdient; naast de wetenschap, in een eigen Akademie."

Vragen en/of opmerkingen? Mail: Annephine.van.Uchelen@Nieuwsuur.nl en Tonko.Dop@Nieuwsuur.nl

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl