Aangepast

Voortbestaan Polare aan zijden draadje

Boekenketen Polare zit in diepe financiële problemen. Het bedrijf vraagt dinsdag uitstel van betaling aan en de winkels blijven voorlopig dicht. Polare heeft een akkoord met ABN Amro en ING over het voortbestaan, maar het Centraal Boekhuis wil niet meewerken. Cor Molenaar, commissaris bij Polare, is te gast.

Problemen

Het boekenvak staat al jaren onder druk. Winkels blijven leeg en de boekenverkoop neemt af. De verkoop van boeken via internet en de economische crisis spelen daarbij een grote rol. Boekhandelketen Selexyz komt vanaf 2010 steeds meer in de financiële problemen. Eind maart 2012 vraagt Selexyz uitstel van betaling aan. Er is onvoldoende geld in kas om de salarissen en de huren te betalen.

Redding

Selexyz stevent daarna snel af op een faillissement, maar wordt gered door investeerder ProCures. ProCures neemt ook de winkels van De Slegte over, die ook niet goed meer liepen. Boekhandel De Slegte bestond sinds begin vorige eeuw, toen de Rotterdammer Jan de Slegte zijn eerste winkel opende. Daarna werd het een familiebedrijf.

Nieuwe naam

De Slegte en Selexyz worden samengevoegd. ProCures besluit dat het merk 'Selexyz' moest verdwijnen, omdat die naam te moeilijk te spellen is. In plaats daarvan kiest het bedrijf voor de naam Polare, geïnspireerd op de Poolster. Na de samenvoeging heeft Polare twintig vestigingen in Nederland en acht in België.

Sluiting

Eind januari gaan de Nederlandse vestigingen van Polare en de webshop dicht. De sluiting is tijdelijk volgens de organisatie, er wordt gewerkt aan een "strategische heroriëntatie". De outletstores en de acht Belgische vestigingen blijven wel open. De directeur van Polare, Jan van de Wauw, gelooft dan nog in een toekomst voor de boekhandelketen.

Vragen en/of opmerkingen? Mail: Daniël.Heeringa@Niewsuur.nl

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl