Aangepast

De gedupeerden van Sotsji

Vrijdag beginnen de Olympische Winterspelen in Sotsji. Verslaggever Rudy Bouma en redacteur Bart Klijberg maakten een tweeluik over de schaduwkanten van het evenement. Vanavond deel 2: De gedupeerden van de Spelen.

Bekijk ook deel 1, Poetins prestigeproject.

Bouwafval

Kosten noch moeite zijn gespaard voor de bouw van het olympisch dorp in Sotsji. Maar de illegale stort van bouwafval in de heuvels leidt tot landverschuivingen en het verzakken van woningen. "We werden wakker van het geluid van een muur die instortte. De buren schreeuwden en er was geen elektriciteit. We dachten dat het een aardbeving was," zegt Tatiana Skiba.

De fundamenten van het huis van de familie Skiba blijken te zijn weggezakt en het huis kantelde terwijl ze er doorheen liepen.

Verzakte woningen

Een expertiserapport wijst uit dat hoger in de heuvels gestort bouwafval is gaan schuiven door regen en water uit een pijpleiding. De afvalstroom van 2 kilometer lang en 1 kilometer breed deed nog 15 huizen in de straat schuiven en verzakken, soms tot 1,5 meter diep. Een nieuw hotel aan de overkant zakte zo snel weg dat het snel door Olympstroi (het olympisch bouwbedrijf) werd afgebroken, volgens Tatiana Skiba omdat het vanaf het Olympisch park goed zichtbaar was. Het terrein ligt nu braak.

Geen hoop

Tatiana en haar man bouwen een nieuw huis, maar ook dat zakt weg. De vloer loopt extreem schuin af: het hoogteverschil is nu al 70 cm. Blokjes onder de keukentafel in de keuken moet voorkomen dat de borden en pannen wegschuiven. "Eerst geloofde ik nog in onze overheid en dacht dat die alles volgens de wet zouden compenseren, maar daar heb ik nu eigenlijk geen hoop meer op. We horen al 2,5 jaar niets en als de Winterspelen voorbij zijn, zal het helemaal wel stil blijven."

Ingestorte voorgevel

Als elders in Sotsji grond wordt afgegraven voor een nieuwe weg stort de voorgevel van Irina Buratshkova's huis in. "De hulpdiensten kwamen om ons onder het puin vandaan te halen". Het is nu onbewoonbaar, de vloeren bewegen en maken een dreigend geluid. Irina woont nu met haar familie in een container voor het huis. Ze stookt het warm met een houtkacheltje, al mag dat niet van de gemeente, want "de rook stoort de Olympische Spelen". Een rechtszaak tegen het verantwoordelijke elektriciteitsbedrijf mocht niet baten.

Onteigend

Het huis van Andrei Martinov stond op het beoogde olympisch terrein en moest wijken voor een weg. Het werd in januari 2011 afgebroken. Andrei, zijn vrouw en zijn zoon sliepen drie dagen in een busje, tot ze onderdak vonden in een pension. Daar wonen ze inmiddels drie jaar op enkele vierkante meters, zonder uitzicht op een andere woning. "Mijn familie heeft de hoogste prijs betaald voor de Olympiade", zegt Andrei. "Na de Spelen zullen ze ons ook wel uit dit kamertje gooien: ze hebben zwervers van ons gemaakt."

Toen Andrei ook nog zijn nummerplaten moest inleveren vanwege de Winterspelen raakte hij werkloos. Nu maakt hij noodgedwongen af en toe Olympische gebouwen schoon. "Je moet toch ergens van leven, dus dan maar zo."

Vragen en/of opmerkingen? Mail: Rudy.Bouma@Nieuwsuur.nl en Bart.Klijberg@Nieuwsuur.nl

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl