Aangepast

Amerikaanse staten legaliseren wietteelt

2014 lijkt het jaar van het debat over softdrugs. Niet alleen in Nederland, waar burgemeesters pleiten voor gereguleerde wietteelt. Uruguay is het eerste land dat cannabis legaliseert. En ook de Amerikanen concluderen dat hun kostbare war on drugs, mislukt. Nieuwsuur onderzoekt het in een driedelige serie: de Cannabisrevolutie.

Seattle

De VS zijn al decennialang verwikkeld in een hardnekkige war on drugs, maar in de staat Colorado is sinds 1 januari marihuana legaal en gewoon te koop in een coffeeshop. Per 1 maart gebeurt dat ook in Washington State. Correspondent Tom Kleijn gaat kijken in Seattle. Het is het eerste deel van de Cannabisrevolutie: een driedelige serie over het schuivende drugsdebat.

Mogelijkheden

Het legaliseren van de verkoop van marihuana brengt ongekende mogelijkheden met zich mee: kwekers bouwen enorme kassen en coffeeshophouders zien hun omzet vervijfvoudigen. The sky is the limit, zo merkt correspondent Tom Kleijn.

Niet klaar

Maar de rest van het land is nog niet klaar voor legalisering. Veel politiediensten willen vasthouden aan het oude systeem van arresteren, veroordelen en opsluiten.

Voordat de legalisering van marihuana inging, was het gebruiken of produceren van softdrugs een ernstig misdrijf. "Vijftig procent van alle delicten, waren drugsgerelateerd. Iedere week pakten we mensen op. Bijna een hele generatie zat in de cel door drugsmisdrijven", vertelt het hoofd van de politie in Seattle, John Urquhart.

Mislukt

Naar eigen zeggen is hij "een soldaat in de oorlog tegen de drugs", een oorlog die langzaam maar zeker is mislukt. Urquhart is verantwoordelijk voor 1000 agenten. Tom Kleijn gaat met de politie op patrouille door de achterbuurten en ziet wat de dagelijkse drugsproblematiek voor de politie betekent.

Vragen en/of opmerkingen? Mail: Tom.Kleijn@Nieuwsuur.nl

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl