Nieuwsuur Aangepast

OM moet oud-topman Demmink vervolgen

Het gerechtshof in Arnhem heeft vandaag bepaald dat het Openbaar Ministerie de vroegere topambtenaar van Justitie Joris Demmink moet vervolgen voor verkrachting. Twee Turkse mannen die dat via een artikel-12-procedure wilden bereiken, hebben van het hof gelijk gekregen.

Politiek verslaggever Dominique van der Heijden vertelt vanavond hoe het nieuws over de kwestie op het Binnenhof is binnengekomen. Peter van Koppen, hoogleraar rechtspsychologie aan de Vrije Universiteit in Amsterdam, is te gast in de studio.

Verdenking

Het OM gaat onderzoeken of er bewijs bestaat dat de twee mannen zijn verkracht door Demmink. Als dat zo is, kan het OM besluiten dat hij voor de rechter moet verschijnen.

De advocaat van de twee Turkse mannen is blij verrast door het besluit van het hof. Adèle van der Plas: "Niemand gaf mij veel kans, maar alle inspanningen zijn nu beloond", zegt ze in een reactie.

Verdenking

Het hof in Arnhem, dat de zaak deed op verzoek van het hof in Den Bosch, zegt dat er voldoende verdenking is, maar wil nog niet zeggen welke aanknopingspunten er zijn. Volgens Van der Plas moet het misbruik gebeurd zijn in de jaren 90 in Turkije, tijdens dienstreizen van Demmink.

Demmink heeft altijd gezegd niet in dat land te zijn geweest. Na eerder onderzoek heeft het OM geen bewijs gevonden voor het tegendeel en besloot in december 2013 niet over te gaan tot vervolging.

Geruchten

Demmink was van 2002 tot en met 2012 de hoogste ambtenaar op het ministerie van Justitie. Hij wordt al jaren achtervolgd door geruchten over kindermisbruik, die hij en drie opeenvolgende ministers steeds stellig hebben ontkend.

Advocaatkosten

Minister Opstelten zegt dat in de kwestie-Demmink het recht zijn loop zal hebben. De minister wil inhoudelijk niets kwijt over de uitspraak van het Hof. "Dat is de gang van het recht, mij past daar geen enkel commentaar op." Opstelten denkt er nog over na of zijn ministerie de advocaatkosten van Demmink zal blijven betalen. Eerder gebeurde dat wel.

Geen blaam

Mischa Wladimiroff, de advocaat van Demmink, is ervan overtuigd dat het onderzoek van het OM zal bevestigen dat Demmink geen blaam treft.

Wladimiroff in een schriftelijke reactie: "Dit onderzoek wordt mede gerechtvaardigd vanwege het feit dat de beschuldigingen met regelmaat opdoemen in de media. Dit onderzoek zal worden uitgevoerd door de rechter-commissaris en heeft betrekking op enkele belangrijke kwesties die tot dusver onvoldoende belicht zijn gebleven."

Vragen en/of opmerkingen? Mail: Ad.van.Oosten@Nieuwsuur.nl

STER reclame