Aangepast

Zelden steun voor PVV-moties in gemeenteraad

De PVV behaalde bij de gemeenteraadsverkiezingen in 2010 een enorme winst in Almere en Den Haag. Nieuwsuur onderzocht wat de partij de afgelopen jaren heeft bereikt op gemeentelijk niveau. Conclusie: De PVV diende het hoogste aantal moties in van alle partijen, maar het merendeel werd afgewezen.

Almere

In Almere is de PVV koploper als het gaat om het aantal ingediende moties. Daar diende de PVV 121 moties in, dat is 35 procent van het totale aantal moties dat in de raad van Almere werd behandeld. In Almere werd het overgrote deel van de door de PVV ingediende moties afgewezen. Van de 121 moties die de PVV indiende werden er 89 verworpen, dat is bijna 75 procent.

Den Haag

Ook in Den Haag was de PVV productief. Net als in Almere, diende de PVV hier het grootste aantal moties in van alle partijen. De PVV diende 254 moties in. Dat is bijna 30 procent van het totaal aantal moties dat in de Haagse raad werd behandeld.

Maar ook in Den Haag werd het grootste deel van de moties die de PVV indiende verworpen. Van geen enkele partij werden zoveel moties verworpen als van de PVV. Van de 254 moties werden er 229 verworpen, dat is 90 procent.

Aangenomen moties

In 2010 wordt de PVV met 8 zetels de op een na grootste partij in Den Haag. In Almere behaalt de partij 9 zetels, en is daarmee in een klap de grootste partij in die stad. Zowel in Den Haag als in Almere belandt de PVV in het kamp van de oppositie. Wat kreeg de PVV in de afgelopen vier jaar wel voor elkaar?

In Almere werden in totaal zes PVV-moties aangenomen. Deze gingen onder andere over de leegstand van een bedrijfspand, de regelingen van subsidies en over de buitenlandse dienstreizen van ambtenaren. In Den Haag werden negen PVV-moties aangenomen sinds maart 2010. Die betroffen onder andere schooltuineducatie, het ophalen van grof vuil en de opheffing van een fietsverbod in de Grote Marktstraat.

Moeizame samenwerking

Nieuwsuur sprak met een aantal PVV-raadsleden, ex-PVV'ers en raadsleden van andere partijen in Den Haag en Almere. Deze laatsten verwijten de PVV een weinig constructieve houding. Zo noemt Joris Wijsmuller van de Haagse Stadspartij de PVV-fractie een 'stoorzender' in de raad. "Ze werken nauwelijks samen en dat gaat ten koste van het debat en het beleid in deze stad."

De PVV-fractievoorzitters zien het anders. Volgens Toon van Dijk, fractievoorzitter van de PVV in Almere, wordt zijn partij door andere partijen uitgesloten. Machiel de Graaf, die de Haagse PVV-fractie leidt, beaamt dit. Het 'stijf linkse college' in Den Haag zou de PVV geen invloed gunnen. "Wij zijn soepel en willen met iedereen samenwerken om de stad te verbeteren", aldus De Graaf.

'Tegen de stroom in'

Over het grote aantal PVV-moties dat werd afgewezen zegt Van Dijk: "Je kunt bij de kudde meelopers zitten of je kunt tegen de stroom inroeien. Dat laatste doet de PVV en dat leidt er dan toe dat er af en toe wat afgewezen wordt." De Graaf is trots op wat de PVV bereikt heeft in Den Haag. "Het allerbelangrijkste dat we voor elkaar hebben gekregen is dat het normale volk weer een stem heeft in de Haagse gemeenteraad."

Vragen en/of opmerkingen? Mail: Mirjam.Bartelsman@Nieuwsuur.nl en Milena.Holdert@Nieuwsuur.nl

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl